NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » DOMOWE WYROBY WĘDLINIARSKIE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 5 / 5    strony: 1234[5]

Domowe wyroby wędliniarskie

  
Barabella
20.01.2015 22:06:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2027575
Od: 2014-7-11


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Electra29.04.2024 15:21:28
poziom 5

oczka
  
Krzysztofkhn
22.01.2015 22:46:46
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #2028722
Od: 2014-8-1
    Barabella pisze:

    Dario trudno porównać smak.... Pachnie obłędnie, jak dobra konserwa turystyczna, lecz smakuje dużo lepiej, bo to chude mięso jest. Ja kupuję ćwiartki z kuraka. W przyszłym tygodniu zrobię z indyka. W mój szynkowar wchodzi 1,6kg mięsa.

... i to jest optymalna wielkość.
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
gawron
30.01.2015 21:42:37
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Gałęzice/świętokrzyskie

Posty: 1409 #2035007
Od: 2014-8-12
http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226

I wszystko w temacie...cool
_________________
Beatrix+,czyli Betina

Wiejskie zarośla,czyli przypadki szalonej Beatki
Kozi wątek zlikwidowany.
  
leszczyna
18.10.2015 23:06:59
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #2190600
Od: 2014-7-21
Wpisuję się bo szynkowar od lat leży w dolnej szufladzie, nigdy nie znalazł zastosowania a Wy takie pysznosci tworzycie.
Ruszam do prac lol
  
aniamania
20.03.2016 10:41:11
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #2256090
Od: 2014-7-12
SZYNKA PARZONA NASTRZYKIWANA

1,20-1,30 szynki
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziarna jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
20 ziaren pieprzu
2 łyżki majeranku
4 płaskie łyżeczki peklosoli
2 płaskie łyżeczki cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
300 ml wody
folia spożywcza np. Long Fresh
rękaw do pieczenia mięsa
strzykawka i gruba igła

Do garnuszka wlać wodę i dodać 4 spraskowanych ząbków czosnku, liście, ziele, jałowiec, kolendrę, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić, dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. Do przestudzonego wywaru dodać peklosól i rozpuścić. Wywar nabraś w strzykawkę i nastrzykiwać mięso w różne miejsca aż do wyczerpania płynu.
2 ząbki czosnku rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i dobrze natrzeć mięso, następnie wklepać w nie majeranek.
Szynkę osznurować lub włożyć do siatki, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie szynkę z folią włożyć do rękawa, końce dokładnie zawiązać tak, żeby woda nie dostała się do środka, można jeszcze raz osznurować.
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, żeby było dobrze zanurzone. Parzyć przez 2 godziny od momentu gdy woda osiągnie 75-80 stC co pół godziny odwracając (3 razy). Po parzeniu szynkę wyjąć i pozostawić w foli do wystudzenia.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
leszczyna
20.03.2016 13:18:48
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #2256138
Od: 2014-7-21
ANIA ciekawy sposób na szynkę podałaś, czy już wiesz jak ona smakuję czy robisz po raz pierwszypytajnik
  
aniamania
20.03.2016 14:01:52
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #2256171
Od: 2014-7-12
Robiłam ją kilkakrotnie. Jest mięciutka, soczysta i można ja kroić w bardzo cienkie plasterki.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Basia21071
16.05.2016 21:57:21
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: łódzkie

Posty: 60 #2284276
Od: 2016-3-11
Ja się dzisiaj zabrałam za robienie szynki drobiowej wg przepisu Asi-cyganka77, drobiowo-wieprzowa też mnie kusi, bo wygląda pięknie. O urządzeniu takim jak szynkowar dowiedziałam się tu, na forum, i już jestem szczęśliwą posiadaczką.wesoły Dwie pierwsze wędlinki już były zrobione, teraz szukam następnych inspiracji.
_________________
Basia
  
MaGorzatka
17.05.2016 07:43:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2284388
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 3
Ja wciąż nie dorobiłam się szynkowaru, ale pewnie kiedyś t nastąpi, bo bardzo lubię takie pyszności. Tymczasem wpadam pocieszyć się Waszymi zdjęciami.

I chciałam podzielić się z Wami swoim doświadczeniem. Otóż zawsze do wędzenia przygotowywałam mięso z przyprawami i saletrą, tak klasycznie, jak to poddaje "Kuchnia polska". Kiedyś, już w ostatniej chwili dołożyłam jeszcze kawałek boczku, bo takie piękny wpadł mi w ręce w sklepie i ponieważ miałam już tylko 2 dni, to zapeklowałam go tylko w przyprawach, bez saletry. Wyszedł wspaniały, a że my mamy w rodzinie jakąś histeryczną miłość do boczku, (zwłaszcza w linii żeńskiej: mama ja i córka) to doceniłyśmy to w pełni.

Potem raz jeszcze wędziłam już z premedytacją, bez saletry jakieś drobiazgi, a na minioną Wielkanoc już wszystkie wędliny były tylko w przyprawach - co tam kto lubi, w różnych konfiguracjach: kminek, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz, sól, liście laurowe.
Wędliny wyszły wspaniałe smakowo i różowe w przekroju, tak więc myślę, że z saletrą na dobre się już pożegnaliśmy.

Obrazek
(kiełbasa sklepowa) wesoły

_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Electra29.04.2024 15:21:28
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 5 / 5    strony: 1234[5]

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » DOMOWE WYROBY WĘDLINIARSKIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny