NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » DOMOWE WYROBY WĘDLINIARSKIE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 5>>>    strony: [1]2345

Domowe wyroby wędliniarskie

  
iwonaPM
21.10.2014 20:06:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1964880
Od: 2014-7-11


Ilość edycji wpisu: 1
Tu chwalimy się dziełem rąk naszych i przepisami na nie bardzo szczęśliwy
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
Electra20.04.2024 12:18:12
poziom 5

oczka
  
aniamania
21.10.2014 20:58:24
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1964913
Od: 2014-7-12
SCHAB SUSZONY (wędlina dojrzewająca)

1 kg schabu oczyszczonego z tłuszczu i błon
16 g cukru
18-20 g peklosoli
2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
10 ziarenek ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
2 duże liście laurowe
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
inne ulubione przyprawy (ja robię bez kolendry i papryki)

W umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso wklepać cukier, włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na 24 godziny. Gdy zbierze się sos należy go odlać, a mięso odwrócić.
Po dobie mięso umyć, osuszyć i natrzeć peklosolą. Wstawić do lodówki na 36 godzin, odlewać powstały sos odwracając mięso.
Po tym czasie mięso znów umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, listek drobno pokruszyć, a czosnek drobno pokroić. Bardzo dokładnie obłożyć przyprawami mięso i wklepać.
Cienką podkolanówkę zawiązać nad palcami, włożyć do niej schab, dobrze naciągnąć i zawiązać. Pozostałą część jeszcze raz naciągnąć i zawiązać.
Suszyć 4-5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu np. przy kaloryferze. Po tym czasie wędlina jest gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce zawiniętą w lnianą ściereczkę.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA





TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Beatrice
21.10.2014 21:03:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #1964917
Od: 2014-7-11
Aniu, dzięki ma przypomnienie....robiłam i mięsko jest pyszne, muszę znowu popełnić. Ja dawałam zwykłą sól i wędlinka nie miała chyba dlatego tak pięknego czerwonego koloru, teraz zakupię peklosól wesoły
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
Barabella
21.10.2014 21:39:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1964931
Od: 2014-7-11
Co zrobić z kotem.... zmieszany na okres dojrzewania?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Beatrice
21.10.2014 21:43:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #1964932
Od: 2014-7-11
Basiu ja położyłam kij od szczotki na szafkach nad kuchenką....no tam Tycia chyba nie wlezie, no chyba, że skrzydła jej urosną i doleci wesoły
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
maria
21.10.2014 21:54:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1964941
Od: 2014-7-13
Mój eM jest smakoszem tej wędlinki , ja niekoniecznie jęzor , ale czegóż się nie robi dla pana i władcyoczko
robiłam kilka razy , najczęsciej na świeta
ja swoją suszę w łazience na kaloryferze - drabince
robiłam za kazdym razem z tego przepisu

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


następnym razem spróbuję z Twojego Aniu , bo widzę ,że masz więcej przypraw w przepisie
_________________
Moja wymarzona działka
  
aniamania
22.10.2014 10:29:11
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1965138
Od: 2014-7-12
Ilość i różnorodność przypraw zależy od naszego smaku. Czasami sypię grubym pieprzem, ale nigdy nie używam papryki mielonej.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
leszczyna
22.10.2014 23:55:17
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #1965550
Od: 2014-7-21
ojjjj...jak dobrze że do Was zaglądam.....też spróbuję takiego schabulol
  
Barabella
23.10.2014 17:22:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1965869
Od: 2014-7-11
Schab gotowy do obrabiania..... za 2 dni mąż piec uruchomi, to będzie gdzie suszyć pan zielony Idę tworzyć, bo wygląda bardzo apetycznie. Na kota nadal pomysłu nie mam.... wszędzie łazi....
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Semper
26.10.2014 10:53:14
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kudowa Zdrój

Posty: 253 #1967279
Od: 2014-7-23
    tomaszkowa pisze:

      Barabella pisze:

      Co zrobić z kotem.... zmieszany na okres dojrzewania?


    Wsadzić w drugą pończochę i zawiesić metr dalej. oczko

Dwa koty już się chyba nie zmieszczą.

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Wątek niebezpieczny czyli Jurkowe przynudzanie

Pozdrawiam
Jurek z Górek
  
Barabella
26.10.2014 11:44:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1967318
Od: 2014-7-11
Znalazłam bezpieczne miejsce, do którego kot nie wchodzi, bo boi się pieca..... to kotłownia Obrazek
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Electra20.04.2024 12:18:12
poziom 5

oczka
  
Joane
14.11.2014 09:33:34
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #1983635
Od: 2014-10-21
Od miesiąca mam szynkowar i zaczęłam uczyć się robić swoje wędliny.
Zrobiłam też schab suszony w ziołach. Jedne z moich pierwszych wyrobów
Obrazek

Obrazek

Właśnie parzy się kolejna porcja.
  
Barabella
14.11.2014 10:19:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1983694
Od: 2014-7-11
Smakowite.... Mój schab już zjedzony, ale było ciężko.... suchy okropnie, znaczy skóra. Kotłownia nie jest dobrym miejscem do suszenia. Za gorąco i sucho. Następnym razem będzie się suszyć na kaloryferze i będziemy walczyć z kotem.

Joasiu wstawisz przepis z tego szynkowaru?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
cyganka77
14.11.2014 11:52:13
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: mazowieckie/podlasie

Posty: 75 #1983760
Od: 2014-7-11
Wędlinki z szynkowaru też robię i to często, z różnych rodzajów mięs. Czasami łączę gatunki. Bardzo polecam, bo na pewno dużo zdrowsze niż kupne. A jeśli ma się dojście do dobrej jakości mięsa to już w ogóle jest super.
_________________
Aśka
Po godzinach
  
aniamania
14.11.2014 12:36:35
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1983807
Od: 2014-7-12


Ilość edycji wpisu: 1
Też robię wędliny w szynkowarze i chciałabym polecić przyprawę do szynki konserwowej. Jest do kupienia w sklepach zaopatrujących masarnie. Daje taki fajny smak.

Z mojej ostatniej szynki został kawałek. Robiłam z mięsa mielonego.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Pozdrawiam, Ania
  
iwonaPM
14.11.2014 13:40:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1983861
Od: 2014-7-11
Dziewczynki przepysznie wyglądają Wasze mięska Obrazek
Nie posiadam szynkowaru niestety
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
maria
14.11.2014 13:53:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1983863
Od: 2014-7-13
Też mam szynkowar i tez robiłam wędlinki , ale od kiedy zaczęliśmy wędzić zapomniałam o tym ustrojstwie.
Trzeba odkurzyć sprzętjęzor
_________________
Moja wymarzona działka
  
Aszkabis
14.11.2014 17:15:32
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1983968
Od: 2014-9-29
Robiłam ze schabu dojrzewającą ale była twarda jak podeszwa smutny z karkówki też robiłam i ta była dobra.
W szynkowarze też robiłam i dziękuję za przypomnienie.Czas go wyjąć ,odkurzyć i robić.
_________________
Ola
9 km od miasta



  
Barabella
16.11.2014 09:38:30
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1984752
Od: 2014-7-11
Dziewczyny wstawcie jakiś przepis na wędlinkę z szynkowaru, to może skuszę się na jego nabycie....

Iwonko można na allegro kupić np.

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
aniamania
16.11.2014 12:13:17
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1984833
Od: 2014-7-12


Ilość edycji wpisu: 1
Mam szynkowar taki jak w podanym linku, ale o mniejszej pojemności. Maksymalnie kładę w niego 80 dag mięsa.

Szynka z szynkowara

80 dag mięsa
19 g peklosoli
3 g przyprawy do szynki konserwowej
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki majeranku
4 ziarna ziela angielskiego roztartego
1 duży listek laurowy
1/3 łyżeczki cukru
3-4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody

Mięso pokroić na cienkie plastry i bardzo dobrze rozbić. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 10 minut. Do szynkowara włożyć woreczek z grubej folii (do kupienia z szynkowarem), kłaść porcjami mięso i ubijać tłuczkiem, żeby nie było powietrza. Woreczek zawiązać, docisnąć sprężyną i wstawić do lodówki na minimum 48 godz. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą (ze ściereczką na dnie), która powinna sięgać około 1 cm powyżej masy mięsnej i parzyć 2,5 godziny w temperaturze zewnętrznej 75-80st.C. Szynkowar wyjąć z wody, dokładnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki, polać ścianki garnka gorącą wodą i wyjąć szynkę.
Ja do parzenia używam garnka do gotowania szparagów. Szynkowar stawiam na wkładce siatkowej.
Do masy mięsnej można dodać inne ulubione przyprawy.
Żelatynę można rozpuścić w gorącej wodzie i po ostudzeniu wlać do mięsa.


_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Electra20.04.2024 12:18:12
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 5>>>    strony: [1]2345

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » DOMOWE WYROBY WĘDLINIARSKIE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny