Domowe wyroby wędliniarskie
SZYNKA PARZONA NASTRZYKIWANA

1,20-1,30 szynki
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziarna jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
20 ziaren pieprzu
2 łyżki majeranku
4 płaskie łyżeczki peklosoli
2 płaskie łyżeczki cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny
300 ml wody
folia spożywcza np. Long Fresh
rękaw do pieczenia mięsa
strzykawka i gruba igła

Do garnuszka wlać wodę i dodać 4 spraskowanych ząbków czosnku, liście, ziele, jałowiec, kolendrę, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić, dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. Do przestudzonego wywaru dodać peklosól i rozpuścić. Wywar nabraś w strzykawkę i nastrzykiwać mięso w różne miejsca aż do wyczerpania płynu.
2 ząbki czosnku rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i dobrze natrzeć mięso, następnie wklepać w nie majeranek.
Szynkę osznurować lub włożyć do siatki, szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie szynkę z folią włożyć do rękawa, końce dokładnie zawiązać tak, żeby woda nie dostała się do środka, można jeszcze raz osznurować.
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, żeby było dobrze zanurzone. Parzyć przez 2 godziny od momentu gdy woda osiągnie 75-80 stC co pół godziny odwracając (3 razy). Po parzeniu szynkę wyjąć i pozostawić w foli do wystudzenia.


  PRZEJDŹ NA FORUM