NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE I ADWENTOWE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 5>>>    strony: [1]2345

Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

  
survivor26
21.08.2014 20:36:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #1922369
Od: 2014-7-11
W tym wątku wrzucam wszystko, co jemy w okresie okołobożonarodzeniowymaniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra20.04.2024 01:56:08
poziom 5

oczka
  
survivor26
21.08.2014 20:38:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #1922370
Od: 2014-7-11
I na początek obłędnie pyszny piernik dojrzewający. Nie przeklejam treści przepisu, ponieważ całość, wraz z uwagami autorki znajduje się tutaj

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

.

Robię ten piernik od 3 lat i od tego czasu jest to mój absolutnie ulubiony i jedyny piernik świąteczny!
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
MaGorzatka
21.08.2014 21:07:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1922403
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Jest wspaniały - potwierdzam i nie zaprzeczam wesoły

Ja zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do własnych upodobań smakowych (czyt. upodobań dziwaczki, dla której wszystko jest za słodkie i która ma nietolerancję cynamonu).
Piekę z tego ciasta piernik przekładany powidłami, a także małe pierniczki. Wypieki te pachną tak, że w głowie się kręci i samym zapachem można się najeść!
No, prawie wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
maria
24.08.2014 22:04:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1924751
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
to i ja się wpisze ze swoimi pierniczkami na choinkę


Czeskie pierniczki tradycyjne

przepis skopiowany z Cin Cina podała go Mara

800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.

Od siebie dodam ,ze sa idealne na wszelkie dekoracje na choinkę i na domki bożonarodzeniowe, nie zmieniają kształtów podczas pieczenia
a tak moje wyglądały w ubiegłym roku


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



_________________
Moja wymarzona działka
  
iwonaPM
24.08.2014 23:09:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1924789
Od: 2014-7-11
Marysiu Twoje dekoracje pierniczków to po prostu mistrzostwo świata zdziwiony
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
maria
25.08.2014 12:26:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1925104
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 4
Szkoda ,ze wczesniejszych (z przed kilku lat) nie widzieliście
jedna wielka porażkapan zielony
ale nie dałam za wygraną i trenowałam , trenowałam aż wychodzą jak na zdjęciu

Januszu te akurat pierniczki smakowo mi nie podchodzą , bo znam lepszeoczko, pieke je tylko i wyłącznie na choinkę
ale sa zjadliwe , nawet niektórzy twierdza, ze bardzo
Lukier barwię żelowymi barwnikami

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


można tez sypkimi , ale czasami nie rozpuszcza sie dokładnie w lukrze i widać kropki
nie polecam barwników w płynie , bo za bardzo rozrzedzają lukier

na tym

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

można podpatrzeć jak ozdobic ciastko ,
najpierw zawsze trzeba zrobić kontury gęstszym lukrem , nst. wnętrze wypełnić ciut rzadszym

na

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

mozna zobaczyć jaka konsystencje powinie mieć lukier , którym wypełnia sie powierzchnie ciastka

a na

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA

lukier do robienia wzorków ( chodzi o lukier czerwony)

_________________
Moja wymarzona działka
  
MaGorzatka
25.08.2014 20:22:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1925447
Od: 2014-7-13
Marysiu - super i wielkie dzięki! Skorzystam, czy nie skorzystam, ale cieszę się ogromnie, że nam to pokazałaś wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Sweety
25.08.2014 20:33:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1925457
Od: 2014-7-11
To ja już w życiu nie pokażę swoich pierniczków zawstydzony
_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Sweety
02.11.2014 13:33:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1971683
Od: 2014-7-11
Piernik idealny Z przepisu Lemnis-Vitry, który od lat krąży po wielu stronach internetowych. Jest na prawdę niezawodny, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami. Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki bardzo szczęśliwy W zeszłym roku starczyło mi na 4 pierniki i wielka puchę pierniczków.

Składniki:
• 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
• 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).


_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
DEDE
02.11.2014 14:39:55
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: R.Śl- B

Posty: 1415 #1971745
Od: 2014-7-14
Mario za piernikami nie przepadam ale przyznam miałabym ochotę na Twojepan zielony
piękne są i tak precyzja w rączce by tak je dokładnie udekorowaćcool
_________________
Daria
WIEŚ POD BOREM..
  
Urazka
05.11.2014 00:48:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #1973119
Od: 2014-8-9
Mario tak piękne pierniczki nie mogą być jedzone! Należy na nie tylko patrzeć! Zdobienie mistrzowskie! Jak miło oglądać takie dzieła czyichś rąk.
_________________
pozdrawiam, Janina
  
Electra20.04.2024 01:56:08
poziom 5

oczka
  
maria
05.11.2014 10:41:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1973215
Od: 2014-7-13
Dziekuję w imieniu moich ubiegłorocznych pierniczkówjęzor
Muszę zgodnie z prawda napisać , że te pierniczki , które piekę i dekoruję na choinkę w zasadzie nie są jedzone .
Oczywiscie sa zjadliwe jak najbardziej , tylko ,że ja nie lubię lukrowanych pierników jeść , i one sa tak "wymacane"na choince przez podziwiających , ze do jedzenia raczej już się nie nadająoczko
Do jedzenia piekę z innego przepisu , pózniej skrobnę przepis .
Oczywiście nie lukruję je , bo najsmaczniejsze moim zdaniem są golasy , ewentualnie przed pieczeniem smaruję słodzonym mlekiem skondensowanym
Dekorować uwielbiam i jak mam tylko okazje to ,to czynie
np. na ślub córy i syna takie dekorowałam dla gości weselnych , każdy z nich miał przy swoim nakryciu 2 takie serducha



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Moja wymarzona działka
  
Ryszan
05.11.2014 12:08:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3462 #1973242
Od: 2014-7-19


Ilość edycji wpisu: 1
Mario ale cudne te pierniczki,zdolniacha z Ciebie.Ale precyzyjne są te dekoracje,nie mogę sie napatrzeć.Koronkowa praca.Trzeba mieć dużo cierpliwości...i wyobrażnię.Piękne,piękne...zdziwiony
_________________
Ania
Moja działka
  
Barabella
05.11.2014 13:41:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1973282
Od: 2014-7-11
Aniu Ty ten piernik zagniatasz czy mechanicznych sprzętów używasz?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Barabella
05.11.2014 14:12:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1973304
Od: 2014-7-11
Podziwiam za zdobnictwo Marysiu mnie pewnie przy pierwszym szlag by trafił. Popatrzyłam sobie na ceny tych przystrojeń.... to u mnie gołe będą. Wolę więcej gołych pierników, niż kilka kolorowych. Dziś zarabiam ciasto.
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
asia3368
05.11.2014 16:09:37
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie

Posty: 169 #1973399
Od: 2014-7-14
Marysiu podziwiam.Ja dostałam kilka tak pięknie udekorowanych pierniczków to nie jadłam tylko co roku z namaszczeniem wieszałam na gałązki świerkowe. W zeszłym roku wyrzuciłam bo lukier się obsypał.
Swoje dekoruje tak, że strach pokazać bardzo szczęśliwy
_________________
Pozdrawiam Asia
  
Urazka
05.11.2014 21:12:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #1973577
Od: 2014-8-9
Jakie sprytne masz rączki! Serca także bardzo wysmakowane. I co goście byli zadowoleni?
_________________
pozdrawiam, Janina
  
MaGorzatka
05.11.2014 21:33:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1973607
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Marysiu - przepiękne! Masz talent i gust pierwsza klasa!
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Aszkabis
07.11.2014 14:23:52
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1974609
Od: 2014-9-29
Witajcie

Czas na zarobienie piernika staropolskiego.Żeby zdążył się "wyleżeć" do świąt.Robiła go moja mama robię i ja a przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski


Wszystko zgromadziłam
Składniki:

500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka (125 ml)
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



ale dorobiłam dodatkowo przyprawy- w możdzieżu utarłam gożdziki,ziele,pieprz,cynamon


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka.



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje

I tyle.Szybko poszło
aniołek
_________________
Ola
9 km od miasta



  
maria
08.11.2014 10:25:14
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1974993
Od: 2014-7-13
Ja swoje ciasto miałam wczoraj zrobić i znowu nie zrobiłam , ale teraz po takim obrazkowym krok po kroku już zrobięaniołek
( wydaje mi sie ,ze taki sam przepis już jest 2 razy podany przez Anięaniołek)
_________________
Moja wymarzona działka
  
Electra20.04.2024 01:56:08
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 5>>>    strony: [1]2345

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE I ADWENTOWE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny