Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Witajcie

Czas na zarobienie piernika staropolskiego.Żeby zdążył się "wyleżeć" do świąt.Robiła go moja mama robię i ja a przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski


Wszystko zgromadziłam
Składniki:

500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka (125 ml)
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*







ale dorobiłam dodatkowo przyprawy- w możdzieżu utarłam gożdziki,ziele,pieprz,cynamon


Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.



Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka.



Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.


Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje

I tyle.Szybko poszło
aniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM