NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE I ADWENTOWE

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 5>>>    strony: 12[3]45

Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

  
ewkapaw
24.11.2014 14:30:17
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #1990043
Od: 2014-8-23
Marysiu jakie piękne są te Twoje pierniczki zdziwiony
_________________
Pozdrawiam EWA
  
Electra29.03.2024 12:52:35
poziom 5

oczka
  
MaGorzatka
24.11.2014 14:34:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1990046
Od: 2014-7-13
    Krzysztofkhn pisze:

    I o tę temperaturę pytałem.
    Zaryzykuje, ciasto idzie na balkon.

I dobrze. Moje leżakuje zawsze w w piwnicy, a ja mam tam 10-12 stopni przez cały rok.
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Aszkabis
24.11.2014 14:36:12
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1990048
Od: 2014-9-29
Nie będę podawał przepisu ale podam link do wspaniałego bloga [można się zakochać w tym co pokazuje] i przepisu na ciasto.Jutro jadę po składniki i będę robiła


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Ola
9 km od miasta



  
paputowy_dom
01.12.2014 16:57:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1646 #1994406
Od: 2014-8-6
Witam przedświątecznie i wklejam przepis na śledzia pod futrem (obowiązkowy u mnie na święta).
Przepis jest Romaszki

Szuba, czyli śledź pod futrem

4 filety śledziowe kroimy w paski (niezbyt małe, powinno je się wyczuwać w daniu)

Wszystko ścieramy na dużej jarzeniówce do osobnych naczyń: gotowane jajka, jabłko, gotowane warzywa - buraczki (kilka jednakowej wielkości), marchewka, ziemniaki, cebule kroimy w piórka i polewamy octem lub sokiem cytryny.

W głębszym i podłużnym naczyniu układamy: połowę pokrojonych filetów, połowę buraczków, majonez, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez, jabłka, cebula (cebula musi być obok jabłka!), resztę filetów, resztę buraczków, grubsza warstwa majonezu.

Uwaga! Buraczków powinno być więcej od innych składników, przynajmniej o połowę. Majonez musi być rzadki, lejący się, najlepiej zrobić samemu odpowiedniej konsystencji lub do sklepowego dodać rzadkiej śmietany, olej, musztardę, sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać, radzę nie robić to blenderem, bo znowu stanie się gęsty.




_________________
wszystko co kocham
pozdrawiam justyna
  
iwonaPM
01.12.2014 17:04:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1994417
Od: 2014-7-11
Justynko dzięki za przypomnienie przepisu , w tym roku chyba się na niego skuszę bardzo szczęśliwy
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
Barabella
02.12.2014 19:34:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1995152
Od: 2014-7-11
Olu zrobiłaś to ciasto świąteczne? Mam już gotowe bakalie do zalania, ale cały czas mnie nurtuje ta forma do pieczenia..... Wydaje się bardzo wysoka.... W jakiej pieczesz?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Aszkabis
03.12.2014 16:53:51
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1995622
Od: 2014-9-29
    Barabella pisze:

    Olu zrobiłaś to ciasto świąteczne? Mam już gotowe bakalie do zalania, ale cały czas mnie nurtuje ta forma do pieczenia..... Wydaje się bardzo wysoka.... W jakiej pieczesz?


moje już dwa razy nasączone alkoholem.Na blogu Wandzia zrobiła to raz i zaraz otoczyła pierzynką.Ja dopiero dzisiaj kupiłam marcepan i dokupiłam figurki.
Wg.jej przepisu zrobiłam z tortownicy o śr.28 cm.Wyłożyłam papierem dół i zrobiłam z papieru do pieczenie wyższą obręcz od środka.Ładnie się upiekło.W sobotę wyjeżdżam i chyba dopiero za tydzień obłożę marcepanem i lukrem.
Okazało się,że córka też takie robi i będą na święta dwa jak swoje przywieziejęzor
_________________
Ola
9 km od miasta



  
survivor26
03.12.2014 16:58:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #1995624
Od: 2014-7-11
A to ciasto to odmiana Christmas pudding - robiłam parę lat temu z tradycyjnego przepisu i choć brzmi efektownie, to moim zdaniem smakowo jest dośc przeciętne aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Barabella
03.12.2014 17:28:09
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1995637
Od: 2014-7-11
Olu dzięki za poradę, bo główkowałam nad tym mocno......
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
Aszkabis
03.12.2014 17:37:12
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1995641
Od: 2014-9-29


Ilość edycji wpisu: 3
Pat,nie wiem czy to odmiana tego co piszesz.Ja lubię wszystko co z bakaliami i dlatego tak mi przemówiło do wyobrażni.To dla mnie odmiana keksu który miałam w planach.



_________________
Ola
9 km od miasta



  
Aszkabis
05.12.2014 11:27:44
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1996811
Od: 2014-9-29
Obiecałam pokazać tu tez


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Ola
9 km od miasta



  
Electra29.03.2024 12:52:36
poziom 5

oczka
  
asia3368
05.12.2014 13:18:23
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kujawsko-pomorskie

Posty: 169 #1996880
Od: 2014-7-14
Olu, żal będzie rozkroić taki piękny"torcik"aniołek
_________________
Pozdrawiam Asia
  
lora
07.12.2014 22:25:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #1998224
Od: 2014-7-11
Śledź pod pierzynką...mniam.
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
Urazka
08.12.2014 00:17:38
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #1998284
Od: 2014-8-9
Olu Twoje ciasto świąteczne to nie jest dzieło kulinarne ale dzieło sztuki!
Mario byłam dzisiaj na Jarmarku Świątecznym we Wrocławiu. Moją uwagę zwróciły pierniczki dekorowane podobnie do Twoich chociaż mniej finezyjnie. Były wielkości średniego jabłka i kosztowały 5zł za sztukę! Zapytałam sprzedawczynię o cenę, mimo widniejącej karteczki, bo pomyślałam, że cena na kartoniku dotyczy czegoś innego.
_________________
pozdrawiam, Janina
  
survivor26
13.12.2014 09:57:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2001061
Od: 2014-7-11
To ja wstawię przepis na najprostszy, ale i mój najulubieńszy keks biszkoptowy:

cztery żółtka utrzeć z 10 łyżkami cukru, dodać 10 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, posiekanych bakalii wg uznania (ja daję dużo) a na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami i do piekarnika na 180 stopni na ok 40 minut.

wychodzi zawsze, smakuje bosko wesoły
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Barabella
13.12.2014 10:11:19
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2001069
Od: 2014-7-11
Jak wyjdzie, to Cię Boguś ozłoci pan zielony On jest keksożerca..... Na jaką blachę ta proporcja?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
survivor26
13.12.2014 10:20:02
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2001074
Od: 2014-7-11
Basiu, na krótką keksówkę, ja robię w takiej dłuższej, jak makowce i wtedy podwajam proporcje.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Barabella
13.12.2014 10:39:57
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2001080
Od: 2014-7-11
Dzięki Pati, zrobię w takiej do chleba, bo mi któraś panna podwędziła keksówkę......
Z przykrością stwierdziłam, że mam mniejszy piekarnik niż w kuchence starej, na gaz. Największa blacha, w której piekłam sernik z 2kg sera, niestety nie wejdzie do piekarnika.... Dobrze, że piekłam w średniej szarlotkę, bo okazało się, że ona na styk weszła..... To by było, jakbym w dużej kruche ciasto wykleiła i masę serową wylała.......
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
survivor26
13.12.2014 18:23:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2001271
Od: 2014-7-11
Nie przeklejam przepisu tylko gotowy link



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Od dziś są to moje ulubione pierniczki - mięciutkie, słodkie, od razu do jedzenia wprost z piekarnika aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
survivor26
14.12.2014 12:35:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2001606
Od: 2014-7-11
Kutia tak, jak robił mój dziadek - co dom to trochę inny przepis, ale u mnie jest zawsze tak:

ok. 1 szklanki pszenicy (sprzedawanej w sklepach pod nazwą 'kutia' zwykle, takiej łuskanej, nie od chłopa prosto z pola)
mniej więcej pół puszki masy makowej (dziadek oczywiście robił z prawdziwego mielonego maku z cukrem, ale ja jestem leniwa), ok 1 szklanki miodu i bakalii, ile kto lubi: u mnie najwięcej rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich.
Pszenicę zalać na noc wodą, rano zagotować na pół miękko. Ostudzoną wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Najlepiej smakuje drugiego dnia, więc ja robię dzień przed wigilią. Może stać i kilka dni, ale w lodówce, inaczej kiśnie.


_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra29.03.2024 12:52:36
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 5>>>    strony: 12[3]45

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE I ADWENTOWE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny