NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » PIERNIK DOJRZEWAJĄCY ZWANY STAROPOLSKIM

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Piernik dojrzewający zwany staropolskim

  
Sweety
02.11.2014 12:58:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1971668
Od: 2014-7-11


Ilość edycji wpisu: 1
Piernik idealny bardzo szczęśliwy Z przepisu Lemnis-Vitry, który od lat krąży po wielu stronach internetowych. Jest na prawdę niezawodny, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami. Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki bardzo szczęśliwy W zeszłym roku starczyło mi na 4 pierniki i wielka puchę pierniczków.

Składniki:
• 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
• 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).




_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Electra29.03.2024 07:37:17
poziom 5

oczka
  
Beatrice
02.11.2014 13:03:54
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #1971672
Od: 2014-7-11
Kurcze, kusicie mnie tym piernikiem....ale miejsca w lodówce mi szkoda, piwnica odpada całkowicie a na kratce do prania za oknem może stać ?????
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
Sweety
02.11.2014 13:07:50
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1971673
Od: 2014-7-11
U mnie stał na balkonie bardzo szczęśliwy
_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Beatrice
02.11.2014 13:16:33
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #1971675
Od: 2014-7-11
Aniu a jak przyjdą mrozy???
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
constancja
30.10.2015 20:06:27
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bory Tucholskie

Posty: 262 #2195772
Od: 2014-7-12
Dzieweczki, a do tego piernika nie dodaje się kakao??? Zamierzam się na niego, z części (za jednym zamachem) chciałam zrobić domino z konfiturą i marcepanem, a ten piernik powinien być ciemny. zakręcony
_________________
Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
  
survivor26
30.10.2015 20:58:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2195789
Od: 2014-7-11
On nie jest tak super ciemny jak piernik z kakao, ma barwę bardziej zbliżoną do czeskiego miodownika, ale barwa ta jest uzależniona od koloru miodu, na gryczanym bedzie ciemniejszy niż na lipowym. Moim zdaniem dodatek kakao zepsułby jednak smak.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
constancja
30.10.2015 22:16:01
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bory Tucholskie

Posty: 262 #2195816
Od: 2014-7-12
Dzięki Pat. bardzo szczęśliwy No to doopa..... mam czysto rzepakowy, biały jak smalec. Będę musiała na domino mieszać oddzielnie.
_________________
Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
  
MaGorzatka
31.10.2015 13:57:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2195981
Od: 2014-7-13
Kakao do piernika to - moim zdaniem - herezja. Piernik ma mieć kolor od miodu, a jasny miód też się karmelizuje w pieczeniu i daje kolorek. Spotkałam się natomiast z opiniami, że gryczany miód do piernika to koszmar, ale zupełnie się z nimi nie zgadzam.
A więc - miód, miód i tylko miód!

Chociaż za komuny podobno robiono piernik na sztucznym miodzie...
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
survivor26
31.10.2015 14:00:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2195982
Od: 2014-7-11
    MaGorzatka pisze:

    Kakao do piernika to - moim zdaniem - herezja. Piernik ma mieć kolor od miodu, a jasny miód też się karmelizuje w pieczeniu i daje kolorek. Spotkałam się natomiast z opiniami, że gryczany miód do piernika to koszmar, ale zupełnie się z nimi nie zgadzam.
    A więc - miód, miód i tylko miód!

    Chociaż za komuny podobno robiono piernik na sztucznym miodzie...


Robiono, sama robiłam, bo do naturalnego nie mieliśmy dostępu... I z kakaem też robiłam, nasz tradycyjny przepis rodzinny jest z kakaem, ale od kiedy poznałam piernik staropolski, to przestałam w ogóle dodawać kakao do pierników, także robionych z innych przepisów aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
constancja
04.11.2015 18:32:04
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bory Tucholskie

Posty: 262 #2198072
Od: 2014-7-12
Nie zamierzam zostać heretyczką, więc kakao zostanie do innych wypieków. wesoły
Przyprawy na piernik utłuczone w moździerzu, reszta składników zgromadzona, a mnie naszły wątpliwości. W pracy mi odradzano, bo podobno jest twardy i w ogóle żadna rewelacja...... To jak to jest z tym piernikiem?
Pomocy!!!
_________________
Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
  
survivor26
04.11.2015 19:32:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2198108
Od: 2014-7-11
    constancja pisze:

    Nie zamierzam zostać heretyczką, więc kakao zostanie do innych wypieków. wesoły
    Przyprawy na piernik utłuczone w moździerzu, reszta składników zgromadzona, a mnie naszły wątpliwości. W pracy mi odradzano, bo podobno jest twardy i w ogóle żadna rewelacja...... To jak to jest z tym piernikiem?
    Pomocy!!!


Nie mam pojęcia, czemu komuś wyszedł twardy! On jest idealnie miękki - rośnie do gigantycznych rozmiarów, dlatego trzeba cienko wałkować i jest bardzo puchaty. Twardy to był piernik tradycyjny mojego dziadka, który po tygodniu od upieczenia trzeba było siekierą rąbać lol A tak serio, to wiem, że sztuczny miód sprawia, że piernik twardnieje, więc może dlatego? Jak dla mnie ten piernik to jest rewelacja, najlepszy jaki jadłam i robiłam aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra29.03.2024 07:37:17
poziom 5

oczka
  
Sweety
04.11.2015 20:56:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #2198152
Od: 2014-7-11
Podpisuję się i to obiema rekami pod każdym słowem, jakie napisała Pati bardzo szczęśliwy To najlepszy piernik, jaki jadałam i zarówno on (oczywiście z domowymi powidłami śliwkowymi), jak i pierniczki znikają w moim domu w tempie ekspresowym.
_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
grazka2211
05.11.2015 01:15:22
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: grazka2211

Posty: 524 #2198286
Od: 2014-7-12
Tez sie podpisuje .Piernik wychodzi rewelacyjny .A ze mnie zadna kucharka ani piekarz czy cukiernik .Do tego mam walniety piekarnik a piernik palce lizac.
A i jeszcze jedno pierniczki z tego ciasta po 10 miesiacach są super rewelacyjne .Proponuje kilka schować i poczekać. Dzisiaj u siebie kończyłam bo dobrze schowalampan zielony
_________________
Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów.
Pozdrawiam Grażyna.
  
constancja
05.11.2015 22:06:28
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Bory Tucholskie

Posty: 262 #2198714
Od: 2014-7-12
Melduję, że piernik stoi już w lodówce. bardzo szczęśliwy
Na surowo jest przepyszny! cool Użyłam domowej mieszanki przypraw świeżo tłuczonych i powiem Wam, że ta sklepowa musi się schować. Aromat niebiański, a smak rzeczywiście pierny jak na piernik przystało.
Moje ciasto stoi jednak w plastikowej misce, bo ni kamiennej, ni szklanej, ani nawet emaliowanej tej wielkości nie posiadam. smutny
Zastanawiam się jeszcze tylko czy taki przykryty ściereczką w lodówce nie naciągnie obcymi zapachami, czy może lepiej przykryć czymś szczelnym?

Kolejny meldunek z pierniczenia przed 20 grudnia.
_________________
Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami
Piasek i Róże
Pozdrawiam
Ewa
  
MaGorzatka
06.11.2015 19:52:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2198990
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Ja też się podpisuje czterema łapami pod wszelkimi pochwalnymi poematami na temat tego piernika. I dodam jeszcze, że te pierniczki TAK PACHNĄ, że samym zapachem można się najeść.
Nastawiłam z 2 kg mąki, przyprawy też własnej produkcji - przynajmniej wiem, co tam w nich jest; natomiast lektura składu gotowej przyprawy do piernika wprawia mnie w osłupienie.

Mój tegoroczny piernik staropolski to już chyba 4. edycja, jeśli się nie mylęwesoły
Piekę piernik przekładany gorącymi powidłami i małe pierniczki różnych kształtów. Trzeba uważać, żeby te małe pierniczki układać na blasze z odstępami, bo rosną bardzo i jak za blisko ułożone to się posklejają.
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Krzysztofkhn
07.11.2015 15:16:58
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #2199254
Od: 2014-8-1
Dziewczyny !
Szkoda, że o tym napiszę dopiero teraz, ale coraz rzadziej mam czas tu zaglądać.
Babcia mąkę do piernika mieszała z odrobiną żytniej i zasmażała - podpiekała na największej patelni. Doprowadzała ją do prawie brązowego koloru. Efektem była piękna ciemna barwa, a ponadto taki orzechowo - karmelowy posmaczek.
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
Sweety
07.11.2015 21:39:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #2199484
Od: 2014-7-11
Akurat miodowa barwa i miodowy smak tego piernika mi niezwykle odpowiada. Ale piekę i 2 rodzaj - z karmelem. Mam więc i taki i taki bardzo szczęśliwy

To może przepis?

Piernik "karmelowy"

Składniki: 2 szklanki cukru, 1 szklankę mleka, 15 dkg masła, 4 jajka, 35 dkg mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg oprószone mąką kartoflaną.
Przygotowanie: 1 szklankę cukru roztopić na karmel, następnie zalać karmel 1 szklanką mleka (ostrożnie, bo lubi wykipieć!!!), wymieszać (trzeba uzbroić się w cierpliwość) i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać ciągle mieszając raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi.
Mnie wychodzą z tej porcji 2 keksówki.

Łącznie mam zatem 6 pierników, pierniczki no i inne ciasta oraz ciasteczka, które cudownie znikają w okresie między 24 XII a 6 I lol


_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Electra29.03.2024 07:37:17
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » PIERNIK DOJRZEWAJĄCY ZWANY STAROPOLSKIM

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny