Piernik dojrzewający zwany staropolskim
Akurat miodowa barwa i miodowy smak tego piernika mi niezwykle odpowiada. Ale piekę i 2 rodzaj - z karmelem. Mam więc i taki i taki bardzo szczęśliwy

To może przepis?

Piernik "karmelowy"

Składniki: 2 szklanki cukru, 1 szklankę mleka, 15 dkg masła, 4 jajka, 35 dkg mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg oprószone mąką kartoflaną.
Przygotowanie: 1 szklankę cukru roztopić na karmel, następnie zalać karmel 1 szklanką mleka (ostrożnie, bo lubi wykipieć!!!), wymieszać (trzeba uzbroić się w cierpliwość) i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać ciągle mieszając raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi.
Mnie wychodzą z tej porcji 2 keksówki.

Łącznie mam zatem 6 pierników, pierniczki no i inne ciasta oraz ciasteczka, które cudownie znikają w okresie między 24 XII a 6 I lol



  PRZEJDŹ NA FORUM