NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PIERNICZKI DROŻDŻOWE

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pierniczki drożdżowe

  
survivor26
21.11.2015 20:25:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2205437
Od: 2014-7-11
(przepis

TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 czubata łyżka miodu
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 25g świeżych drożdży
– 40g miękkiego masła

Przepis
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Moje uwagi: piekłam na niższej temperaturze, nie wiem jakiej, bo mój piekarnik ma numerki zamiast stopni, ale tak ok. 170 stopni, równo 10 minut - trzeba wyjmować jak są delikatnie zrumienione, im dłużej siedzą w piecu, tym kruchsze wychodzą. Następnym razem dałabym też więcej przyprawy piernikowej.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra23.04.2024 09:54:34
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY ŚWIĄTECZNE » PIERNICZKI DROŻDŻOWE

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny