Pierniczki drożdżowe |
(przepis stąd – 2 szklanki mąki pszennej tortowej – 1 jajko – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 czubata łyżka miodu – 2 łyżeczki przyprawy korzennej – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 25g świeżych drożdży – 40g miękkiego masła Przepis Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C. Moje uwagi: piekłam na niższej temperaturze, nie wiem jakiej, bo mój piekarnik ma numerki zamiast stopni, ale tak ok. 170 stopni, równo 10 minut - trzeba wyjmować jak są delikatnie zrumienione, im dłużej siedzą w piecu, tym kruchsze wychodzą. Następnym razem dałabym też więcej przyprawy piernikowej. |