 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Pierniczki dobre i miękkie |  |
| | maliola | 20.11.2015 12:29:51 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2204883 Od: 2014-7-16
| Na prośbę Iwonki i tak na poczet przygotowań świątecznych podaję mój przepis na pierniczki zaczerpnięty dawno temu z gazety Dziecko:
PIERNICZKI – dobre i miękkie
500 g mąki
200 g płynnego miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
10 g sody, 200 g cukru pudru
120 g masła, jajko
Jeżeli miód jest skrystalizowany, rozpuść go na małym ogniu. Wymieszaj mąkę z sodą i miodem. Dodaj przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i jednolite. Podziel na mniejsze kawałki i wstaw do lodówki, by się schłodziło. Kolejno rozwałkowuj na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinaj kształty foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami, bo rosną w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 10 minut (uważaj, aby nie zrumieniły się zbyt mocno). Wyjmij, kiedy będą lekko złote. Jeśli chcesz powiesić pierniki na choince, zrób dziurki słomką do picia, póki są gorące i miękkie. Poczekaj, aż ostygną
_________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
| | | Electra | 02.05.2025 02:35:24 | 
 |
| | | grazynarosa | 22.11.2015 14:00:03 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 255 #2205685 Od: 2014-7-11
| Wklejam następne, są
Pierniczki Joli Graj
1kg .mąki , 1szkl.cukru 6 łyżek miodu , 1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady , 1 łyżeczka sody , 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 jajek , 2 budynie czekoladowe , 4 łyżki kakao, 4 łyżki oleju , 1 masło lub margaryna , 1 przyprawa do piernika ,o Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem , dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszce.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
Nazwa jest moja bo zapoczątkowała je właśnie Jola, piekę je od kilku lat i....innych nie chcę. | | | lora | 15.12.2015 15:03:20 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2214422 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Ciekawe pierniczki i tak nie dużo pracy w Oli przepisie ...muszę spróbować. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 | | | maliola | 15.12.2015 15:13:44 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2214426 Od: 2014-7-16
| Misiu - spróbuj, łatwe są, tylko jedna uwaga trzeba blat mąką podsypywać bo się kleją. I lepiej ciut grubsze wałkować. _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
| | | lora | 15.12.2015 15:26:17 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2214430 Od: 2014-7-11
| Jak się uda to pokażę he, he a teraz jeść muszę dawać głodomorom. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 | | | aniamania | 15.12.2015 21:11:58 | 

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2214612 Od: 2014-7-12
| Piekłam pierniczki z identycznego przepisu, ale nie byłam zachwycona ich smakiem z powodu kakao. Dla mnie za bardzo było czuć jego smak. Dokonałam przeróbki odrzucając budyń i właśnie kakao, a z cukru zrobiłam karmel i dodałam do niego masło i miód. Przyprawy biorę 3 paczki. Pierniczki wyszły pyszne, prawdziwie piernikowe.
_________________ Pozdrawiam, Ania | | | grazynarosa | 19.12.2015 20:25:37 | 
Grupa: Użytkownik
Posty: 255 #2215949 Od: 2014-7-11
|  pierniczki z bardzo prostego i szybkiego przepisu, najpierw twarde ale potem w worku-miękną. | | | Electra | 02.05.2025 02:35:24 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|