Pierniczki dobre i miękkie |
Na prośbę Iwonki i tak na poczet przygotowań świątecznych podaję mój przepis na pierniczki zaczerpnięty dawno temu z gazety Dziecko: PIERNICZKI – dobre i miękkie 500 g mąki 200 g płynnego miodu 2 łyżki przyprawy do pierników 10 g sody, 200 g cukru pudru 120 g masła, jajko Jeżeli miód jest skrystalizowany, rozpuść go na małym ogniu. Wymieszaj mąkę z sodą i miodem. Dodaj przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i jednolite. Podziel na mniejsze kawałki i wstaw do lodówki, by się schłodziło. Kolejno rozwałkowuj na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinaj kształty foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami, bo rosną w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 10 minut (uważaj, aby nie zrumieniły się zbyt mocno). Wyjmij, kiedy będą lekko złote. Jeśli chcesz powiesić pierniki na choince, zrób dziurki słomką do picia, póki są gorące i miękkie. Poczekaj, aż ostygną |