NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWORY Z OWOCÓW » GRUSZKI NA SŁODKO I OSTRO

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Gruszki na słodko i ostro

  
survivor26
08.08.2015 11:58:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2154991
Od: 2014-7-11
Przepisy mojej sąsiadki z Wileńszczyzny, niestety bez dokładnych proporcji, bo od lat robię na oko.

Konfitura:

około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.


Gruszki w occie

Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.

_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra19.03.2024 07:58:18
poziom 5

oczka
  
lora
08.08.2015 12:24:22
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2155008
Od: 2014-7-11
A mój przepis jest taki.
1kg cukru, szklanka octu6% ...z tego robię syrop dodaję cynamon, goździki, wanilię- do smaku

2kg gruszek obrać obgotować 3razy. Odcedzić na sicie, jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż gruszki są szkliste. Daję mniej więcej tyle gruszek żeby syropem były pokryte. gotuję z przestojami wtedy nabierają lepszego smaku.
smacznego.

Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu aniołek
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
survivor26
08.08.2015 12:27:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2155010
Od: 2014-7-11
O! Misiu muszę spróbować Twojej metody, chyba w niej lepiej gruszki przesiąkają zalewą.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
lora
08.08.2015 12:33:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2155018
Od: 2014-7-11


Ilość edycji wpisu: 1
Pati są pyszne, to jest przepis babci mojej he, he z dworu aniołek
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
Daria_Eliza
08.08.2015 13:04:59
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Małopolska

Posty: 1391 #2155032
Od: 2015-1-23
Dziewczyny, podpowiedzcie z czym Wy jecie te gruszki z octu? Tak się zastanawiam, bo ja do tej pory unikałam przetworów octowych. poruszony
_________________
Pozdrawiam,
Daria
Kiedy zakwitną piwonie
Ucieczka z Krakowa --- początki
  
survivor26
08.08.2015 13:06:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2155033
Od: 2014-7-11
Dario, u nas tradycyjnie były podawane wraz ze śliwkami w occie do wędlin na święta i większe uroczystości, ale można też normalnie do obiadu.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Daria_Eliza
08.08.2015 13:18:33
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Małopolska

Posty: 1391 #2155040
Od: 2015-1-23
A widzisz, ja nie znałam takiego połączenia. To mój M. będzie zainteresowany, bo to on jest u nas mięsożerny. wesoły
_________________
Pozdrawiam,
Daria
Kiedy zakwitną piwonie
Ucieczka z Krakowa --- początki
  
leszczyna
08.08.2015 14:19:52
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #2155060
Od: 2014-7-21
MISIU nie do końca rozumię " obgotować 3 razy " gotujesz w wodzie bez dodatków i dlaczego trzy razy.
Czy po kazdym gotowaniu wodę odlewasz i jak długo gotujesz pytajnik
  
Jo37
08.08.2015 14:20:59
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Warszawa i nie tylko

Posty: 1379 #2155061
Od: 2014-7-11
Gruszki i żurawina są świetne do pieczonego drobiu.
_________________
Pozdrawiam,
Joanna

  
MaGorzatka
08.08.2015 15:01:47
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2155075
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
    Daria_Eliza pisze:

    Dziewczyny, podpowiedzcie z czym Wy jecie te gruszki z octu? Tak się zastanawiam, bo ja do tej pory unikałam przetworów octowych. poruszony

Dario - z wódką!

A tak serio-serio to jako dodatek do zimnych mięs, tak samo jak śliwki w occie.


Bardzo mi się podoba ten przepis Pat na konfitury i nie widzę przeciwskazań, żeby sobie tam dorzucić imbiru i cytryny.
Misiu - wszystko co ma w przepisie cynamon robię bez cynamonu i mi smakuje wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
lora
08.08.2015 15:41:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2155097
Od: 2014-7-11
Krysiu gruszeczki tylko zagotują się wyłączam chwilkę poczekam i znowu obgotowuję i tak trzy razy chodzi oto żeby się nie rozgotowały i były jędrne a miękkie.
Najlepsze są do tego gruszki klapsy, panny.
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
Electra19.03.2024 07:58:18
poziom 5

oczka
  
leszczyna
08.08.2015 16:02:15
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #2155110
Od: 2014-7-21
GORZATKA do mięsa czerwonego z drobiem chyba nie bardzo, ale jako zakaskę do kieliszeczka też możnalol

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWORY Z OWOCÓW » GRUSZKI NA SŁODKO I OSTRO

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny