Gruszki na słodko i ostro
Przepisy mojej sąsiadki z Wileńszczyzny, niestety bez dokładnych proporcji, bo od lat robię na oko.

Konfitura:

około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.


Gruszki w occie

Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.


  PRZEJDŹ NA FORUM