NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » PIERNIK NA KARMELU

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Piernik na karmelu

  
Sweety
05.11.2014 20:33:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1973534
Od: 2014-7-11
Piernik
Składniki:
- 2 szklanki cukru ,
- 1 szklankę mleka ,
- 15 dkg masła ,
- 4 jajka ,
- 35 dkg mąki tortowej ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej ,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika ,
- bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg opruszone mąką kartoflaną.

Szklankę cukru roztopić na karmel , następnie zalać karmel 1 szklanką mleka , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać, ciągle mieszając, raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi. Z tej ilości wychodzą 2 keksówki.

A karmel jest PRZEPYSZNY aniołek
_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Electra25.04.2024 06:57:46
poziom 5

oczka
  
survivor26
05.11.2014 21:11:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #1973575
Od: 2014-7-11
To jeszcze napisz, jak robisz karmel, żeby nie przypalić...ostatnie dwa garnki po eksperymentach kulinarnych mi zostały, a ten piernik baaaardzo kusi aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Sweety
05.11.2014 22:24:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Podbeskidzie

Posty: 2634 #1973654
Od: 2014-7-11


Ilość edycji wpisu: 1
Generalnie - ostrożnie taki dziwny Zalewam mlekiem zaraz jak się tylko roztopi cukier. Co prawda i tak zwykle robi się kamień, który pracowicie w owym mleku rozpuszczam... Ale ostatecznie jest OK bardzo szczęśliwy
_________________
Ani Ogród w dolinie matrix
  
Margolcia_K
09.11.2014 13:20:09
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą

Posty: 1012 #1975675
Od: 2014-7-12
Dziewczęta, żeby nie zrobił się kamień, trzeba zalewać upalony cukier wrzącym płynem.
Ja robię tak.
Na patelnię wsypuję cukier i stawiam na gazie. W tym czasie nastawiam wodę w czajniku. Cukier mieszam cały czas. zgarniając to co jest jeszcze nie rozpuszczone do tego co juz rozpuszczone jest. Jak juz osiągnie odpowiedni kolor, a woda w czajniku wrze, zestawiam patelnię z ognia, biorę pokrywkę od patelni i trzymam ją tak maksymalnie blisko patelni aby tylko można było wlać wodę (pryska i stąd ta pokrywka), wlewam wody trochę i rozmieszowuję z karmelem, który ciut gęstnieje, ale nie kamienieje. Stawiam z powrotem na gaz i albo dolewam jeszcze wody, albo juz nie. I teraz to juz tylko trzymam na gazie tyle zby wszystko razem (tj karmel i woda) utworzyły jednolitą konsystencję.
Karmelu można zrobić więcej (tego z wodą a nie mlekiem) i przechować w słoiku na "zaś".
_________________
Pozdrawiam,
Margolcia


Wiejski dom Margolci - zawieszony

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » PIERNIK NA KARMELU

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny