Piernik na karmelu |
Piernik Składniki: - 2 szklanki cukru , - 1 szklankę mleka , - 15 dkg masła , - 4 jajka , - 35 dkg mąki tortowej , - 1 łyżeczka proszku do pieczenia , - pół łyżeczki sody oczyszczonej , - 3 łyżeczki przyprawy do piernika , - bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg opruszone mąką kartoflaną. Szklankę cukru roztopić na karmel , następnie zalać karmel 1 szklanką mleka , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać, ciągle mieszając, raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi. Z tej ilości wychodzą 2 keksówki. A karmel jest PRZEPYSZNY |