Piernik na karmelu
Piernik
Składniki:
- 2 szklanki cukru ,
- 1 szklankę mleka ,
- 15 dkg masła ,
- 4 jajka ,
- 35 dkg mąki tortowej ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej ,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika ,
- bakalie (orzechy włoskie , rodzynki , figi) około 20 dkg opruszone mąką kartoflaną.

Szklankę cukru roztopić na karmel , następnie zalać karmel 1 szklanką mleka , wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Drugą szklankę cukru utrzeć z masłem (15 dkg) i 4 żółtkami w makutrze. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do utartej masy na przemian dodawać, ciągle mieszając, raz łyżkę mąki (zmieszanej z wymienionymi składnikami), a raz łyżkę karmelu, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodać ubitą pianę z 4 białek i bakalie obsypane mąką kartoflaną w dalszym ciągu mieszając. Po wymieszaniu wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Piernik można polać polewą czekoladową a także obsypać wiórkami kokosowymi. Z tej ilości wychodzą 2 keksówki.

A karmel jest PRZEPYSZNY aniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM