NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z RYB » UNIESZKODLIWIENIE KARPIOWYCH OŚCI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Unieszkodliwienie karpiowych ości

  
MaGorzatka
01.10.2014 09:11:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1953577
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 3
Bardzo lubię karpia, ale zawsze wkurzały mnie te cieniutkie ości śródmięśniowe, rozwidlone na końcach; trzeba było się nagimnastykować podczas jedzenia, żeby je powyjmować, a wyjąć przy filetowaniu - nie sposób.
Pewnego razu zostałam poczęstowana karpiem, przyrządzonym wg wskazówek właściciela gospodarstwa rybackiego i od tej pory też zawsze tak robię. Ości są, ale nie przeszkadzają. Dziś całą obróbkę obfotografowałam.

Najpierw rybę trzeba podzielić wzdłuż na dwie połowy. Następnie z każdą połową postępujemy jak poniżej.

1.Odcinamy "schabik" od "żeberek" i uzyskujemy dwie części. Te grube ości, wiadomo, nie stanowią problemu, więc część ryby z żebrami tniemy na paski wzdłuż ości.

Obrazek

Obrazek

2.Teraz ta trudniejsza część i musimy mieć naprawdę ostry nóż. Zabieramy się za "schabik" - nacinamy mięso w poprzek co kilka milimetrów, dość głęboko, ale nie przecinając skóry. Czujemy i słyszymy, jak nóż przecina ości i o to właśnie chodzi. Powstają cieniutkie płateczki mięsa, trzymające się skóry.

Obrazek

3.Co kilka/kilkanaście nacięć przecinamy mięso razem ze skórą i uzyskujemy zgrabne kawałki.

Obrazek Obrazek

4.Te schabikowe kawałki skrapiamy cytryną i układamy w naczyniu skórą do góry, tak, aby sok z cytryny mógł rozpuścić lub przynajmniej zmiękczyć poprzecinane, krótkie kawałeczki ości śródmięśniowych. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

5.Przed panierowaniem przyklepujemy lekko palcem ponacinane płatki, żeby się połączyły w zgrabny kawałek i panierujemy, a potem smażymy. W smażeniu płatki się sklejają i po usmażeniu już ich prawie nie widać - mamy zwarte kawałki mięska ze skórą. Te krótkie kawałeczki ości jeśli nawet się nie rozpuściły i nie zmiękły od cytryny, to się wysmażą i są już nieszkodliwe.
No i mamy na półmisku dwa rodzaje karpiowych kawałków - te długie z żebrami i te schabikowe z nacięciami.

Obrazek

Obrazek
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Electra26.04.2024 18:08:09
poziom 5

oczka
  
Barabella
01.10.2014 10:10:16
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1953607
Od: 2014-7-11
W tym roku zrobię dokładnie tak i wszyscy będą zadowoleni pan zielony
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
ella52
01.10.2014 10:16:09
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #1953610
Od: 2014-7-11
Małgosiu,Twój sposób na pozbycie się ości z karpia wypróbowałam już przed minioną wigilią,pokazałaś go na FO ze zdjęciami a ja fru w zakładki oby nie zapomnieć.Muszę przyznać że jest rewelacyjnybardzo szczęśliwy
  
mago13
01.10.2014 10:18:10
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 92 #1953612
Od: 2014-7-30
Moi są zadowoleni od czasu kiedy opisałaś to na wiadomym forum lol . Tam już Ci dziękowałam, tu jeszcze raz dziękuję, ale buziaczka nie umiem przesłać.
_________________
Gosia
  
Barabella
01.10.2014 10:22:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #1953617
Od: 2014-7-11
Małgosiu, jak ja lubię gdy masz wolne od pracy pan zielony
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
MaGorzatka
01.10.2014 11:09:39
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1953660
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Ella52 - zakładka z tamtego forum jest bezużyteczna, bo usunęłam z serwera wszystkie swoje zdjęcia, zanim stamtąd odeszłam. Więc teraz można zrobić nową zakładkę wesoły
Basiu - ja też lubię. Od lat powtarzam, że moim marzeniem jest EMERYTURA wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Aszkabis
01.10.2014 20:00:59
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1953931
Od: 2014-9-29
Ości to największy problem- spróbuję metody
Małgosiu- ja już emerytka a właściwie stypendystka ZUS bo nazwanie tego co mi przysłali emerytura jest śmieszne.Ale pierwsza wplata już jest.Pół roku mi dodali
_________________
Ola
9 km od miasta



  
MaGorzatka
01.10.2014 23:16:44
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #1954050
Od: 2014-7-13
Olu - tu jest więcej emerytek, a mnie zostało jeszcze 10 lat. Ale rok temu było 11, a wkrótce będzie jednocyfrowo i wtedy już z górki wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
elakuznicom
02.10.2014 09:12:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3352 #1954174
Od: 2014-7-15
Małgosiu ,właśnie Twój przepis zapisałam w zakładkach ,wypróbuję na te święta - dzięki buziaczki
_________________
pozdrawiam Ela
Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II
  
Ryszan
27.12.2014 11:11:13
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3462 #2009125
Od: 2014-7-19
Małgosiu zrobiłam -ości unieszkodliwione.Dziekuję.lol
_________________
Ania
Moja działka
  
MaGorzatka
27.12.2014 19:28:20
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2009453
Od: 2014-7-13
Super! Ja też zrobiłam, kolejny raz.
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Electra26.04.2024 18:08:10
poziom 5

oczka
  
Urazka
27.12.2014 21:24:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #2009542
Od: 2014-8-9
Mój M. kupuje karpie bezpośrednio od producenta i tenże ma taką maszynkę jak praska, która tnie cały płat karpia na takie kawałeczki półcentymetrowe jak pokazujesz. Jak zobaczyłam w ubiegłym roku taką pociętą połówkę ryby to nie byłam zbyt zadowolona - jak to umyć a na dodatek czy to cięcie da właściwy efekt. Ale po upieczeniu okazało się, że nawet grube ości nie przeszkadzają. Nie czuło się ich wcale. Oczywiście ryba była już pozbawiona głowy, ogona i płetw. Tak jak filet z tym, że z ośćmi.
_________________
pozdrawiam, Janina
  
grazka2211
27.12.2014 23:40:48
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: grazka2211

Posty: 524 #2009634
Od: 2014-7-12
To ja jakiś przewrotowiec. U mnie karp musi być w Wigilię z ośćmi , nie wazne że tylko ja go jem .
bardzo szczęśliwy
_________________
Przepraszam za brak polskich znaków .Korzystam z różnych sprzętów.
Pozdrawiam Grażyna.

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z RYB » UNIESZKODLIWIENIE KARPIOWYCH OŚCI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny