NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW » BURACZKI JAKO SURÓWKA ALE TEŻ NA BARSZCZYK NIBY UKRAIŃSKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Buraczki jako surówka ale też na barszczyk niby ukraiński

  
Beatrice
21.08.2014 20:24:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #1922360
Od: 2014-7-11
3 kg buraków ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zalewa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 3-4 szklanki wody
- duża łyżka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 7-8 liści laurowych
- 12 kulek ziela angielskiego
- 20 ziarenek pieprzu
i dodatkowo 2-3 główki czosnku
Zalewę gotujemy w dużym garnku, dodajemy buraki i tyle ząbków czosnku by w każdym słoiku były 3-4.
Całość niech kilka razy zabulgota.
Gorące buraczki wkładamy do słoików, lekko uciskamy...jak trzeba dolewamy zalewy. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. NIE PASTERYZUJEMY !!!!
1. Idealna surówka do dań, wystarczy odsączyć przed podaniem z nadmiaru zalewy. Ja już nie doprawiam niczym ale jak ktoś lubi może dodać posiekanej cebulki, soli, pieprzu, no co kto lubi wesoły
2. Barszcz....do wywaru jak do każdej zupy....ma piękny kolor i smak, ja daję na garnek 7 litrowy słoik 0,5 l.
Tak nam smakują te buraczki, że robię je przez cały rok wesoły jak zużyję ostatni słoik to zaraz kupuję buraki i robię na nowo.
Smacznego wesoły
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
Electra25.04.2024 01:55:13
poziom 5

oczka
  
Ryszan
22.08.2014 19:02:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3462 #1923078
Od: 2014-7-19


Ilość edycji wpisu: 1
Ja robie podobnie jak Beatka.Oto mój przepis na buraczki.
3 kg buraczków
4 dość duże cebule
4 papryki
1 łyżka soli
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

Ocet,wodę cukier zagotować, dodać pokrojoną w plasterki cebulę i gotować 1 minutę,następnie dodać poktojoną dowolnie paprykę i gotować 4 minuty,nastepnie dodać ugotowane i starte na grubej tartce buraczki i gotowac wszystko jeszcze 30 minut.Gorące wkladać do słoików odwracać do góry dnem-gotowe.Buraki gotować bez obierania jak się ugotują przelewać zimną wodą i obrać.SMACZNEGO
_________________
Ania
Moja działka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z WARZYW I GRZYBÓW » BURACZKI JAKO SURÓWKA ALE TEŻ NA BARSZCZYK NIBY UKRAIŃSKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny