Buraczki jako surówka ale też na barszczyk niby ukraiński
3 kg buraków ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zalewa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 3-4 szklanki wody
- duża łyżka soli
- 1/2 szklanki oleju
- 7-8 liści laurowych
- 12 kulek ziela angielskiego
- 20 ziarenek pieprzu
i dodatkowo 2-3 główki czosnku
Zalewę gotujemy w dużym garnku, dodajemy buraki i tyle ząbków czosnku by w każdym słoiku były 3-4.
Całość niech kilka razy zabulgota.
Gorące buraczki wkładamy do słoików, lekko uciskamy...jak trzeba dolewamy zalewy. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. NIE PASTERYZUJEMY !!!!
1. Idealna surówka do dań, wystarczy odsączyć przed podaniem z nadmiaru zalewy. Ja już nie doprawiam niczym ale jak ktoś lubi może dodać posiekanej cebulki, soli, pieprzu, no co kto lubi wesoły
2. Barszcz....do wywaru jak do każdej zupy....ma piękny kolor i smak, ja daję na garnek 7 litrowy słoik 0,5 l.
Tak nam smakują te buraczki, że robię je przez cały rok wesoły jak zużyję ostatni słoik to zaraz kupuję buraki i robię na nowo.
Smacznego wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM