| | |
| survivor26 | 13.12.2016 17:19:18 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2369913 Od: 2014-7-11
| Barabella pisze: Dobrze, że moli nie masz  
mam, w prezencie od teściowej wraz z 40-letnimi prześcieradłami...ale dom duży, jeszcze drogi do moich zapasów nie odkryły  _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| | |
| Electra | 18.11.2025 23:06:10 |

 |
|
| | |
| Bogusia | 13.12.2016 17:24:37 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 1970 #2369915 Od: 2014-7-12
| Pati, gołąbki z kapusty pekińskiej robiłam, ale powiem Ci szczerze, że nie smakowały mi, bo ciągnie się to to co jest białe w kapuście, jak nici się ciągnie mimo,że sparzyłam ją dokładnie, zawinęłam i poukładałam do rondla, podlałam sosem to i tak to białe w kapuście tuż przy korzeniu, co jest nie udusiło mi się, no nie wiem dlaczego i nie smakowały mi tylko z tego powodu, ale ogólnie były ok, ale nie ugotuję ich więcej wole kapustę włoską i normalną. Ja już spakowana, ale waliza się nie domyka i muszę jakieś torby poszukać i przerzucić tego dziadostwa, bo za cholerę nie chce się ta franca zamknąć jak nasz Zuzia to robi, przecież Ona ciągle gdzieś lata to i pakować i rozpakowywać się musi, ja się tego nigdy nie nauczę _________________ Rękodzieła Bogusi
|
| | |
| EwaM | 13.12.2016 17:56:23 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: między DBA a DZA
Posty: 2778 #2369919 Od: 2014-7-11
| Na gołąbki chyba najlepsza jest kapusta stożkowa, ale pewnie już jej nie ma. _________________ wątek i tutaj smutna piosenka |
| | |
| survivor26 | 13.12.2016 17:58:08 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2369920 Od: 2014-7-11
| No ja chcę z pekińskiej bo bardziej miękka jest, a ja się przez ćwierć wieku nie nauczyłam gołąbków zwijać z tej zwykłej - w sumie nie musi być smaczne, nikt z nas ich nie lubi, ale tradycja rzecz święta, więc skoro i tak smakować nie będą, to niech chociaż wyglądają elegancko do zdjęcia _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| | |
| paputowy_dom | 13.12.2016 18:08:51 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1646 #2369924 Od: 2014-8-6
| Patipróbowałaś piec ułożone w pojedynczej warstwie na blaszce w piekarniku? Podlewam płynem i przykrywam z góry. Najlepiej smakują kolejnego dnia podsmażone na patelni. Z włoskiej robię z pekinki nie próbowałam. _________________ wszystko co kocham pozdrawiam justyna |
| | |
| survivor26 | 13.12.2016 18:13:29 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2369925 Od: 2014-7-11
| paputowy_dom pisze:
Patipróbowałaś piec ułożone w pojedynczej warstwie na blaszce w piekarniku? Podlewam płynem i przykrywam z góry. Najlepiej smakują kolejnego dnia podsmażone na patelni. Z włoskiej robię z pekinki nie próbowałam.
Justynko, ja zawinąć nie umiem Smakowo są bez zarzutu, tylko konsystencję mają, jak zupa kapuściana przemieszana z nadzieniem...
Włóczki przesegregowane, jak się dobrze sprzedadzą, to kupię sobie niebieską podkoszulkową na dywan do sypialni  _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| | |
| Syringa | 13.12.2016 18:52:00 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 3621 #2369937 Od: 2014-7-11
Ilość edycji wpisu: 1 | Bogusiu, ale Zuza nie lata na miesiąc tylko najwyżej na kilka dni...
Pat, jak to? Robisz gołąbki, których nie jecie? Nie wierzę  Bo, wiesz, jak tylko do zdjęcia, to może lepiej położyć plastikowe? |
| | |
| lora | 13.12.2016 18:59:11 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2369938 Od: 2014-7-11
| Pati pw. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| | |
| mariaewa | 13.12.2016 19:25:40 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2369947 Od: 2015-12-7
| Pat, farbę puściłaś, to teraz problem rozgryziemy. Chcesz o tym porozmawiać ?  Co może stanowić problem ? Głąb wycinasz ? Liście " pobierasz " nie przerywając obgotowywania , aby te w środku zdążyły zmięknąć? Ścinasz nerw biegnący przez środek liścia ? Kładziesz odpowiednią ilość farszu ? Ja posługuję się łyżką do nabierania lodów. Farsz jest o odpowiedniej konsystencji ? Mięso dobrze rozmrożone, nie puszczające soku w obróbce. Zawijasz, dupka, boki, i rolujesz do końca liścia ? Układasz ciasno w naczyniu, tylko dwie warstwy ? Podlewasz bulionem? MUSI SIĘ UDAĆ. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| | |
| survivor26 | 13.12.2016 19:31:06 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2369948 Od: 2014-7-11
| Syringa pisze: Bogusiu, ale Zuza nie lata na miesiąc tylko najwyżej na kilka dni...
Pat, jak to? Robisz gołąbki, których nie jecie? Nie wierzę  Bo, wiesz, jak tylko do zdjęcia, to może lepiej położyć plastikowe?
Tradition! Jak huczał na córki Tewje Mleczarz! Mój pradziadek robił, mój dziadek robił, moja mama robiła, robię i ja - wigilia nie jest po to, żeby smakowała I oczywiście, że jemy- niezjedzenie jakiejkolwiek potrawy skutkuje tym, że w przyszłym roku Cię coś ominie - wiem, że to trochę skomplikowane: ateistka robiąca tradycyjne katolickie Boże Narodzenie przeplatane pogańskimi wierzeniami, ale mi pasuje 
Misiu, wysłałam. _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| | |
| maria | 13.12.2016 19:33:27 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2369950 Od: 2014-7-13
| Witam,
Kolejna porcja pierniczków ( tym razem przeznaczona dla Mamy ) upieczona. Przy okazji upiekłam wycięte elementy na domki , jutro będzie budowanie
Gołąbki robię z normalnej kapusty i pekińskiej ,która przypomina mi młodą kapustkę/ Nie lubię z włoskiej/ w pekińskiej koniecznie trzeba po sparzeniu wyciąc nerw biegnący wzdłuż liścia i nic się nie będzie ciągnęło Odkąd odkryłam ten sposób zawijania , innego już nie stosuję
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Moja wymarzona działka |
| | |
| Electra | 18.11.2025 23:06:10 |

 |
|
| | |
| survivor26 | 13.12.2016 19:40:25 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: między DLW a DBL :)
Posty: 9453 #2369952 Od: 2014-7-11
| Mesiu, dokładnie tak robię jak opisałaś - akurat w wigilijnych to nie mięso, tylko kasza z grzybami ale technika ta sama - 25 lat poparzonych palców od zdejmowania liści z wrzącej kapusty w locie, 25 lat wycinania głąba z kawałkami palców jak nóż poleci za daleko i dalej klapa - po prostu, brak połączenia w mózgu odpowiadającego za robienie gołąbków i tyle Ale obejrzę jeszcze link Marysi, może tym sposobem się uda?  _________________ Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :) Wiejski eksperyment 1 Wiejski eksperyment 2 |
| | |
| mariaewa | 13.12.2016 19:45:58 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2369955 Od: 2015-12-7
| Mario, ale facet rakieta.  Proste jak obsługa cepa. Ale jak pisała Pat, babcia tak zawijała, mama tak zawijała i ja tak zawijałam .
A znacie dowcip o szynce ? Pewnie znacie ale to też tradycja na tapecie. W pewnej rodzinie przekazywano z pokolenia na pokolenie przepis na wyśmienitą szynkę. Otóż przed włożeniem do garnka należało ściąć jej boki. W piątym pokoleniu gospodyni zapytała dlaczego te boki należy ściąć. Spytała matki, ta nie wiedziała ale tak robiła jej matka. Spytała babki, ta też nie wiedziała. Spytała najstarszej w rodzinie kobiety. Ta odpowiedziała, że prababka miała małe garnki i cała szynka się nie mieściła. Trzeba było zawsze odciąć boki. _________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| | |
| aniamania | 13.12.2016 20:05:01 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Mazowsze
Posty: 642 #2369961 Od: 2014-7-12
| Fajny sposób na zawijanie gołąbków, muszę go zapamiętać chociaż robię je raz na rok albo rzadziej.
Dziś byłam na wielkich zakupach i jestem wykończona, a na jutro planuję robienie pierogów. Mam farsz z mięsa rosołowego i ugotuję kapustę z grzybami na wigilijne.
_________________ Pozdrawiam, Ania |
| | |
| mariaewa | 13.12.2016 20:07:59 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Między S a K .
Posty: 2874 #2369964 Od: 2015-12-7
Ilość edycji wpisu: 1 | Teraz bez żartów. Do wstydów różnych dochodzi wstyd , że jestem kobietą. Że jestem tej samej płci, co kobiety rodzące siłami natury a opluwające te po cesarce. Bo jak twierdzą, tylko one rodziły naprawdę a tamtym wyjęto dziecko z brzucha. Mało tego, potępiają poród z użyciem środków znieczulających. Wolna wola. Ja miałam cesarkę i dlatego jestem matką dziecka żyjącego. Ale.... zaczęto rządowy projekt tyczący zmian w opiece okołoporodowej. Dużo mówi się o godności, intymności ale jeszcze więcej o zbyt dużej " używalności " medykamentów podczas porodu fizjologicznego, siłami natury. Czyżby powrót do słów " ... i w bólach rodzić będziesz ... " ?
_________________ Zapraszam odważnych mariaewa. |
| | |
| zuzanna2418 | 13.12.2016 20:13:07 |


Grupa: Administrator 
Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
Posty: 6009 #2369966 Od: 2014-7-11
| Bogusiu niezależnie od ilości rzeczy w walizce NIE CIERPIĘ PAKOWANIA I ROZPAKOWYWANIA! I zawsze czegoś zapomnę.
Gadacie o gołąbkach, może i ja zrobię, bo uwielbiam! Ale w sosie pomidorowym.
_________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ |
| | |
| Beatrice | 13.12.2016 20:17:46 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #2369968 Od: 2014-7-11
| Pati a nie możesz zwijać gołąbków jak krokietów????...pokazywałam jak byłam u Was No chyba, że te świąteczne muszą być " zapychane" niestety  _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| | |
| paputowy_dom | 13.12.2016 20:41:24 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1646 #2369976 Od: 2014-8-6
| Na tym filmie o zawijaniu gołąbków kapusta wygląda mi na perfekcyjnie ugotowaną, nie rwie się ani nie łamie. U mnie niestety coś tam zawsze się naderwie. Głodna się zrobiłam. _________________ wszystko co kocham pozdrawiam justyna |
| | |
| Beatrice | 13.12.2016 20:50:49 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Szczecin
Posty: 1618 #2369981 Od: 2014-7-11
| paputowy_dom pisze:
Na tym filmie o zawijaniu gołąbków kapusta wygląda mi na perfekcyjnie ugotowaną, nie rwie się ani nie łamie. U mnie niestety coś tam zawsze się naderwie. Głodna się zrobiłam.
Zostaw kapustę na kilkanaście minut we wrzątku..będzie jak na filmiku  _________________ Kiedyś będę miała....marzenie Beaty Mini, mini..mini Beaty |
| | |
| paputowy_dom | 13.12.2016 20:55:41 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1646 #2369983 Od: 2014-8-6
| Beatko całą głowę na kilkanaście minut? Te pierwsze liście nie będą rozgotowane? Czy po każdym zdjętym odczekać chwilę? Zdjęcie kuchni prześlę Ci jutro w mejlu. _________________ wszystko co kocham pozdrawiam justyna |
| | |
| Electra | 18.11.2025 23:06:10 |

 |
|