NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUSZKI » ROZMOWY PRZY KAWIE (34)

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 30 / 59>>>    strony: 212223242526272829[30]31323334353637383940

Rozmowy przy kawie (34)

  
survivor26
13.12.2016 17:19:18
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2369913
Od: 2014-7-11
    Barabella pisze:

    Dobrze, że moli nie masz pan zielonypan zielony


mam, w prezencie od teściowej wraz z 40-letnimi prześcieradłami...ale dom duży, jeszcze drogi do moich zapasów nie odkryły wesoły
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra18.11.2025 23:06:10
poziom 5

oczka
  
Bogusia
13.12.2016 17:24:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Posty: 1970 #2369915
Od: 2014-7-12
Pati, gołąbki z kapusty pekińskiej robiłam, ale powiem Ci szczerze, że nie smakowały mi, bo ciągnie się to to co jest białe w kapuście, jak nici się ciągnietaki dziwny mimo,że sparzyłam ją dokładnie, zawinęłam i poukładałam do rondla, podlałam sosem to i tak to białe w kapuście tuż przy korzeniu, co jest nie udusiło mi się, no nie wiem dlaczego i nie smakowały mi tylko z tego powodu, ale ogólnie były ok, ale nie ugotuję ich więcej wole kapustę włoską i normalną. Ja już spakowana, ale waliza się nie domyka i muszę jakieś torby poszukać i przerzucić tego dziadostwa, bo za cholerę nie chce się ta franca zamknąćtaki dziwny jak nasz Zuzia to robi, przecież Ona ciągle gdzieś lata to i pakować i rozpakowywać się musi, ja się tego nigdy nie nauczętaki dziwny
_________________
Rękodzieła Bogusi
  
EwaM
13.12.2016 17:56:23
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: między DBA a DZA

Posty: 2778 #2369919
Od: 2014-7-11
Na gołąbki chyba najlepsza jest kapusta stożkowa, ale pewnie już jej nie ma.
_________________
wątek
i tutaj
smutna piosenka
  
survivor26
13.12.2016 17:58:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2369920
Od: 2014-7-11
No ja chcę z pekińskiej bo bardziej miękka jest, a ja się przez ćwierć wieku nie nauczyłam gołąbków zwijać z tej zwykłej - w sumie nie musi być smaczne, nikt z nas ich nie lubi, ale tradycja rzecz święta, więc skoro i tak smakować nie będą, to niech chociaż wyglądają elegancko do zdjęciataki dziwny
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
paputowy_dom
13.12.2016 18:08:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1646 #2369924
Od: 2014-8-6
Patipróbowałaś piec ułożone w pojedynczej warstwie na blaszce w piekarniku? Podlewam płynem i przykrywam z góry. Najlepiej smakują kolejnego dnia podsmażone na patelni. Z włoskiej robię z pekinki nie próbowałam.
_________________
wszystko co kocham
pozdrawiam justyna
  
survivor26
13.12.2016 18:13:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2369925
Od: 2014-7-11
    paputowy_dom pisze:

    Patipróbowałaś piec ułożone w pojedynczej warstwie na blaszce w piekarniku? Podlewam płynem i przykrywam z góry. Najlepiej smakują kolejnego dnia podsmażone na patelni. Z włoskiej robię z pekinki nie próbowałam.



Justynko, ja zawinąć nie umiemzawstydzony Smakowo są bez zarzutu, tylko konsystencję mają, jak zupa kapuściana przemieszana z nadzieniem...

Włóczki przesegregowane, jak się dobrze sprzedadzą, to kupię sobie niebieską podkoszulkową na dywan do sypialni aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Syringa
13.12.2016 18:52:00
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 3621 #2369937
Od: 2014-7-11


Ilość edycji wpisu: 1
Bogusiu, ale Zuza nie lata na miesiąc tylko najwyżej na kilka dni...


Pat, jak to? Robisz gołąbki, których nie jecie? Nie wierzę lol lol
Bo, wiesz, jak tylko do zdjęcia, to może lepiej położyć plastikowe?
  
lora
13.12.2016 18:59:11
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2369938
Od: 2014-7-11
Pati pw.
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
mariaewa
13.12.2016 19:25:40
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2369947
Od: 2015-12-7
Pat, farbę puściłaś, to teraz problem rozgryziemy. Chcesz o tym porozmawiać ? pan zielony
Co może stanowić problem ?
Głąb wycinasz ?
Liście " pobierasz " nie przerywając obgotowywania , aby te w środku zdążyły zmięknąć?
Ścinasz nerw biegnący przez środek liścia ?
Kładziesz odpowiednią ilość farszu ? Ja posługuję się łyżką do nabierania lodów.
Farsz jest o odpowiedniej konsystencji ? Mięso dobrze rozmrożone, nie puszczające soku w obróbce.
Zawijasz, dupka, boki, i rolujesz do końca liścia ?
Układasz ciasno w naczyniu, tylko dwie warstwy ?
Podlewasz bulionem?
MUSI SIĘ UDAĆ.
_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
survivor26
13.12.2016 19:31:06
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2369948
Od: 2014-7-11
    Syringa pisze:

    Bogusiu, ale Zuza nie lata na miesiąc tylko najwyżej na kilka dni...


    Pat, jak to? Robisz gołąbki, których nie jecie? Nie wierzę lol lol
    Bo, wiesz, jak tylko do zdjęcia, to może lepiej położyć plastikowe?


Tradition! Jak huczał na córki Tewje Mleczarz!bardzo szczęśliwy Mój pradziadek robił, mój dziadek robił, moja mama robiła, robię i ja - wigilia nie jest po to, żeby smakowała bardzo szczęśliwy I oczywiście, że jemy- niezjedzenie jakiejkolwiek potrawy skutkuje tym, że w przyszłym roku Cię coś ominie - wiem, że to trochę skomplikowane: ateistka robiąca tradycyjne katolickie Boże Narodzenie przeplatane pogańskimi wierzeniami, ale mi pasuje aniołek

Misiu, wysłałam.
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
maria
13.12.2016 19:33:27
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2369950
Od: 2014-7-13
Witam,

Kolejna porcja pierniczków ( tym razem przeznaczona dla Mamy ) upieczona.
Przy okazji upiekłam wycięte elementy na domki , jutro będzie budowaniewesoły

Gołąbki robię z normalnej kapusty i pekińskiej ,która przypomina mi młodą kapustkę/
Nie lubię z włoskiej/
w pekińskiej koniecznie trzeba po sparzeniu wyciąc nerw biegnący wzdłuż liścia i nic się nie będzie ciągnęłowesoły
Odkąd odkryłam ten sposób zawijania , innego już nie stosuję


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




_________________
Moja wymarzona działka
  
Electra18.11.2025 23:06:10
poziom 5

oczka
  
survivor26
13.12.2016 19:40:25
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2369952
Od: 2014-7-11
Mesiu, dokładnie tak robię jak opisałaś - akurat w wigilijnych to nie mięso, tylko kasza z grzybami ale technika ta sama - 25 lat poparzonych palców od zdejmowania liści z wrzącej kapusty w locie, 25 lat wycinania głąba z kawałkami palców jak nóż poleci za daleko i dalej klapa - po prostu, brak połączenia w mózgu odpowiadającego za robienie gołąbków i tyle aniołek Ale obejrzę jeszcze link Marysi, może tym sposobem się uda? aniołek
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
mariaewa
13.12.2016 19:45:58
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2369955
Od: 2015-12-7
Mario, ale facet rakieta. zdziwiony
Proste jak obsługa cepa. Ale jak pisała Pat, babcia tak zawijała, mama tak zawijała i ja tak zawijałam .

A znacie dowcip o szynce ? Pewnie znacie ale to też tradycja na tapecie.
W pewnej rodzinie przekazywano z pokolenia na pokolenie przepis na wyśmienitą szynkę.
Otóż przed włożeniem do garnka należało ściąć jej boki.
W piątym pokoleniu gospodyni zapytała dlaczego te boki należy ściąć.
Spytała matki, ta nie wiedziała ale tak robiła jej matka.
Spytała babki, ta też nie wiedziała.
Spytała najstarszej w rodzinie kobiety. Ta odpowiedziała, że prababka miała małe garnki i cała szynka się nie mieściła. Trzeba było zawsze odciąć boki.
_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
aniamania
13.12.2016 20:05:01
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #2369961
Od: 2014-7-12
Fajny sposób na zawijanie gołąbków, muszę go zapamiętać chociaż robię je raz na rok albo rzadziej.

Dziś byłam na wielkich zakupach i jestem wykończona, a na jutro planuję robienie pierogów. Mam farsz z mięsa rosołowego i ugotuję kapustę z grzybami na wigilijne.




_________________
Pozdrawiam, Ania
  
mariaewa
13.12.2016 20:07:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2369964
Od: 2015-12-7


Ilość edycji wpisu: 1
Teraz bez żartów. Do wstydów różnych dochodzi wstyd , że jestem kobietą. Że jestem tej samej płci, co kobiety rodzące siłami natury a opluwające te po cesarce. Bo jak twierdzą, tylko one rodziły naprawdę a tamtym wyjęto dziecko z brzucha. Mało tego, potępiają poród z użyciem środków znieczulających.
Wolna wola. Ja miałam cesarkę i dlatego jestem matką dziecka żyjącego.
Ale.... zaczęto rządowy projekt tyczący zmian w opiece okołoporodowej.
Dużo mówi się o godności, intymności ale jeszcze więcej o zbyt dużej " używalności " medykamentów podczas porodu fizjologicznego, siłami natury. Czyżby powrót do słów " ... i w bólach rodzić będziesz ... " ?

_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
zuzanna2418
13.12.2016 20:13:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: Wawa/lubelskie

Posty: 6009 #2369966
Od: 2014-7-11
Bogusiu niezależnie od ilości rzeczy w walizce NIE CIERPIĘ PAKOWANIA I ROZPAKOWYWANIA! I zawsze czegoś zapomnę.

Gadacie o gołąbkach, może i ja zrobię, bo uwielbiam! Ale w sosie pomidorowym.



_________________
Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :)
pomoc dla schroniska
In Vino Veritas
UŚMIECHNIJ SIĘ
  
Beatrice
13.12.2016 20:17:46
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #2369968
Od: 2014-7-11
Pati a nie możesz zwijać gołąbków jak krokietów????...pokazywałam jak byłam u Was wesoły No chyba, że te świąteczne muszą być " zapychane" niestety wesoły
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
paputowy_dom
13.12.2016 20:41:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1646 #2369976
Od: 2014-8-6
Na tym filmie o zawijaniu gołąbków kapusta wygląda mi na perfekcyjnie ugotowaną, nie rwie się ani nie łamie.
U mnie niestety coś tam zawsze się naderwie. Głodna się zrobiłam.
_________________
wszystko co kocham
pozdrawiam justyna
  
Beatrice
13.12.2016 20:50:49
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Szczecin

Posty: 1618 #2369981
Od: 2014-7-11
    paputowy_dom pisze:

    Na tym filmie o zawijaniu gołąbków kapusta wygląda mi na perfekcyjnie ugotowaną, nie rwie się ani nie łamie.
    U mnie niestety coś tam zawsze się naderwie. Głodna się zrobiłam.


Zostaw kapustę na kilkanaście minut we wrzątku..będzie jak na filmiku wesoły
_________________
Kiedyś będę miała....marzenie Beaty
Mini, mini..mini Beaty
  
paputowy_dom
13.12.2016 20:55:41
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1646 #2369983
Od: 2014-8-6
Beatko całą głowę na kilkanaście minut? Te pierwsze liście nie będą rozgotowane? Czy po każdym zdjętym odczekać chwilę? Zdjęcie kuchni prześlę Ci jutro w mejlu.
_________________
wszystko co kocham
pozdrawiam justyna
  
Electra18.11.2025 23:06:10
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 30 / 59>>>    strony: 212223242526272829[30]31323334353637383940

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUSZKI » ROZMOWY PRZY KAWIE (34)

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny