| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Torcik bezowy | |
| | maria | 24.08.2014 20:10:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1924650 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 3 |
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Beza: 6 białek ( moje były dosyć małe wiec dałam 7) szczypta soli 300g cukru ( ja daje zawsze kryształ , nie puder)) 1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam 1/2 łyczeczki zwykłego 10% , bo innego nie miała) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem; 250g serka mascarpone 2 op. (po 200g) śmietanki 30% , ja lubię firmy zott, bo sie swietnie ubija
Do białek dodać sól i ubijać mikserem, az bedą sztywne , do tak ubitych białek dodać cukier, ubijać az cukier się rozpusci a beza bedzie sztywna i szklista . Trwać to może ok. 20-30 min robiac to mikserem ręcznym , u mnie krócej to trwa, ok 15 min , bo ubijam robotem Mumem. Pod koniec ubijania dodać ocet i makę. Można upiec jedną grubszą bezę , ale ja wole dwie cieńsze , które przekładam kremem . Piekarnik nastawiamy na 120- 130 stopni na termoobieg ( to ważne zeby z termoobiegiem , bo równomiernie sie susza ) Piekę oba placki bezowe równocześnie w piekarniku ,zmieniając co 1/2 godz miejscami , czyli ta z dołu idzie na górę i odwrotnie. piekę na drugim i piatym poziomie ( piekarnik Amika)przez 1 i 1/2 godz.na papierze do pieczenia ( papieru nie smaruję niczym , beza pieknie sie odkleja po upieczeniu)
Jak poznac czy beza juz upieczona? ja oceniam na wyczucie , tzn. dotykam palcem , jak beza po 1 1/2 godz jest twarda- krucha , a nie miekka poddajaca sie pod palcem ( trudno mi to wyjasnic) to znaczy ,ze upieczona . Zawsze piekę dwa blaty , więc nie mam doswiadczenia jak z grubszym blatem byłoby , wydaje mi sie ,ze ciut dłuzej nalezałoby suszyć > Poszarpane brzegi widoczne na zdjeciu sa celowe robione , aby ładniej wygladały tzn. nakładając surowa bezę nie wygladzasz tylko byle jak maziasz Po upieczeniu dobrze jest zostawić bezę do wystygniecia w uchylonym piekarniku.
Krem serek mascarpone ubić mikserem przez parę minut, nst. wlać cała smietankę i ubijać aż krem będzie sztywny , ale uważać aby masła nie zrobić. Tak przygotowanym kremem przełozyć blaty bezowe najlepiej jakieś 2-3 godz. przed podaniem.( owoce dowolne , najlepiej sezonowe)
Niektórzy to robia np. na noc i do lodówki wstawiają , ale ja lubię chrupiacą bezę , a wiadomo ze beza łapie wilgoć ze smietany i po jakims czasie nie jest juz chrupiaca.
==========================================================================================
Wersja kawowa
Do ubitej bezy dodajemy 1/2 szkl. pokrojonych drobno orzechów i dokładnie , delikatnie mieszamy łyżką Pieczemy identycznie jak wyżej
Krem kawowy
w trakcie ubijania śmietany z serkiem maskarpone ( jak wyżej) dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Torcik dekorujemy wiśniami kandyzowanymi ( jak na zdjęciu) , lub orzechami
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Moja wymarzona działka | | | Electra | 01.11.2024 00:51:20 |
|
| | | maria | 24.08.2014 21:45:31 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1924728 Od: 2014-7-13
| Januszu, torcik kroi się bardzo łatwo , jutro zrobię w przekroju zdjęcie i wstawię , bo dziś światło nie za bardzo już. Brakujące informacje dopisałam do przepisu _________________ Moja wymarzona działka | | | ewkapaw | 24.08.2014 21:51:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: SZCZECIN
Posty: 73 #1924735 Od: 2014-8-23
| Marysiu serdecznie dziękuję za przepis _________________ Pozdrawiam EWA | | | maria | 25.08.2014 10:08:08 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1925037 Od: 2014-7-13
| chętnie zobaczę torcik w Waszym wykonaniu przy najblizej okazji wpisze inną wersję , moim zdaniem lepsza od tej , z orzechami i kremem kawowym _________________ Moja wymarzona działka | | | imwsz | 25.08.2014 12:32:35 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 990 #1925110 Od: 2014-7-15
| Marysiu u mnie jeszcze piec starego typu bez termoobiegu. Czy w takim też próbowałaś piec bezy? _________________ Pozdrawiam serdecznie Ilona Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd | | | maria | 25.08.2014 13:14:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #1925129 Od: 2014-7-13
Ilość edycji wpisu: 1 | niestety nie próbowałam , zawsze piekłam z termoobiegiem , ale sprawdziłam na forach kulinarnych i dziewczyny pieka z powodzeniem bez termoobiegu równiez musisz tylko zwiększyć temperaturę, moze spróbuj nastwic na 180 stopni, po nagrzaniu włoż beżę , po 5 minutach zmniejsz temp. do 140-150 stopni i susz przez 1 1/2 godz musisz wyczuć swój piekarnik nie wiem czy 2 blaty tym sposobem dobrze sie upieką , bo w termoobiegu pieka sie idealnie najwyzej upiec jeden grubszy blat , bedziesz miała grubsza pianke w środku ( ja wolę mniej pianki , a wiecej chrupiacej skórki , dlatego pieke 2 blaty) _________________ Moja wymarzona działka | | | maliola | 09.03.2016 10:24:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2250122 Od: 2014-7-16
| Marysiu ta beza jest genialna. Wczoraj zrobiłam, wykorzystałam zamrożone białka - ok 6-8 i wyszły 3 spody - jeden grubszy na dół i dwa cieńsze, piekłam na trzy blachy bez termoobiegu, trwało to tak ok 1,5 do 2 godzin ale wyszło idealnie. Zdjęcie poniżej:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
Polecam! _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
| | | maria | 09.03.2016 11:42:51 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: śląsk
Posty: 2001 #2250151 Od: 2014-7-13
| Olu w kawowym już chwaliłam , ale i tu podziwiam spróbuj następnym razem kawowego , mi osobiście bardziej smakuje niż śmietanowy , jest bardziej wyrazisty ( w poprzednim przepisie uzupełniłam zdjęcia , bo zniknęły) _________________ Moja wymarzona działka | | | Electra | 01.11.2024 00:51:20 |
|
|
| Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|