NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » TORCIK BEZOWY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Torcik bezowy

  
maria
24.08.2014 20:10:32
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1924650
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 3




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Beza:
6 białek ( moje były dosyć małe wiec dałam 7)
szczypta soli
300g cukru ( ja daje zawsze kryształ , nie puder))
1 łyżeczka octu winnego ( ja dałam 1/2 łyczeczki zwykłego 10% , bo innego nie miała)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem;
250g serka mascarpone
2 op. (po 200g) śmietanki 30% , ja lubię firmy zott, bo sie swietnie ubija

Do białek dodać sól i ubijać mikserem, az bedą sztywne , do tak ubitych białek dodać cukier, ubijać az cukier się rozpusci a beza bedzie sztywna i szklista .
Trwać to może ok. 20-30 min robiac to mikserem ręcznym , u mnie krócej to trwa, ok 15 min , bo ubijam robotem Mumem. Pod koniec ubijania dodać ocet i makę.
Można upiec jedną grubszą bezę , ale ja wole dwie cieńsze , które przekładam kremem .
Piekarnik nastawiamy na 120- 130 stopni na termoobieg ( to ważne zeby z termoobiegiem , bo równomiernie sie susza )
Piekę oba placki bezowe równocześnie w piekarniku ,zmieniając co 1/2 godz miejscami , czyli ta z dołu idzie na górę i odwrotnie.
piekę na drugim i piatym poziomie ( piekarnik Amika)przez 1 i 1/2 godz.na papierze do pieczenia ( papieru nie smaruję niczym , beza pieknie sie odkleja po upieczeniu)

Jak poznac czy beza juz upieczona? ja oceniam na wyczucie , tzn. dotykam palcem ,
jak beza po 1 1/2 godz jest twarda- krucha , a nie miekka poddajaca sie pod palcem ( trudno mi to wyjasnic) to znaczy ,ze upieczona .
Zawsze piekę dwa blaty , więc nie mam doswiadczenia jak z grubszym blatem byłoby , wydaje mi sie ,ze ciut dłuzej nalezałoby suszyć >
Poszarpane brzegi widoczne na zdjeciu sa celowe robione , aby ładniej wygladały tzn. nakładając surowa bezę nie wygladzasz tylko byle jak maziasz
Po upieczeniu dobrze jest zostawić bezę do wystygniecia w uchylonym piekarniku.

Krem
serek mascarpone ubić mikserem przez parę minut, nst. wlać cała smietankę i ubijać aż krem będzie sztywny , ale uważać aby masła nie zrobić.
Tak przygotowanym kremem przełozyć blaty bezowe najlepiej jakieś 2-3 godz. przed podaniem.( owoce dowolne , najlepiej sezonowe)

Niektórzy to robia np. na noc i do lodówki wstawiają , ale ja lubię chrupiacą bezę , a wiadomo ze beza łapie wilgoć ze smietany i po jakims czasie nie jest juz chrupiaca.

==========================================================================================

Wersja kawowa

Do ubitej bezy dodajemy 1/2 szkl. pokrojonych drobno orzechów i dokładnie , delikatnie mieszamy łyżką
Pieczemy identycznie jak wyżej

Krem kawowy

w trakcie ubijania śmietany z serkiem maskarpone ( jak wyżej) dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Torcik dekorujemy wiśniami kandyzowanymi ( jak na zdjęciu) , lub orzechami



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Moja wymarzona działka
  
Electra01.11.2024 00:51:20
poziom 5

oczka
  
maria
24.08.2014 21:45:31
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1924728
Od: 2014-7-13
Januszu,
torcik kroi się bardzo łatwo , jutro zrobię w przekroju zdjęcie i wstawię , bo dziś światło nie za bardzo już.
Brakujące informacje dopisałam do przepisuaniołek
_________________
Moja wymarzona działka
  
ewkapaw
24.08.2014 21:51:12
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #1924735
Od: 2014-8-23
Marysiu serdecznie dziękuję za przepis jęzor
_________________
Pozdrawiam EWA
  
maria
25.08.2014 10:08:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1925037
Od: 2014-7-13
chętnie zobaczę torcik w Waszym wykonaniu aniołek
przy najblizej okazji wpisze inną wersję , moim zdaniem lepsza od tej , z orzechami i kremem kawowym

_________________
Moja wymarzona działka
  
imwsz
25.08.2014 12:32:35
poziom 6

Grupa: Użytkownik

Posty: 990 #1925110
Od: 2014-7-15
Marysiu u mnie jeszcze piec starego typu bez termoobiegu. Czy w takim też próbowałaś piec bezy?
_________________
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Ilony ogród na glinie i hobby.... ręczne adhd
  
maria
25.08.2014 13:14:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1925129
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
niestety nie próbowałam , zawsze piekłam z termoobiegiem , ale sprawdziłam na forach kulinarnych i dziewczyny pieka z powodzeniem bez termoobiegu równiez
musisz tylko zwiększyć temperaturę,
moze spróbuj nastwic na 180 stopni, po nagrzaniu włoż beżę , po 5 minutach zmniejsz temp. do 140-150 stopni i susz przez 1 1/2 godz
musisz wyczuć swój piekarnik
nie wiem czy 2 blaty tym sposobem dobrze sie upieką , bo w termoobiegu pieka sie idealnie
najwyzej upiec jeden grubszy blat , bedziesz miała grubsza pianke w środku ( ja wolę mniej pianki , a wiecej chrupiacej skórkianiołek , dlatego pieke 2 blaty)
_________________
Moja wymarzona działka
  
maliola
09.03.2016 10:24:05
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Śląsk

Posty: 1599 #2250122
Od: 2014-7-16
Marysiu ta beza jest genialna. Wczoraj zrobiłam, wykorzystałam zamrożone białka - ok 6-8 i wyszły 3 spody - jeden grubszy na dół i dwa cieńsze, piekłam na trzy blachy bez termoobiegu, trwało to tak ok 1,5 do 2 godzin ale wyszło idealnie. Zdjęcie poniżej:



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Polecam!
_________________
Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli :)

  
maria
09.03.2016 11:42:51
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2250151
Od: 2014-7-13
Olu w kawowym już chwaliłam , ale i tu podziwiamjęzor
spróbuj następnym razem kawowego , mi osobiście bardziej smakuje niż śmietanowy , jest bardziej wyrazisty
( w poprzednim przepisie uzupełniłam zdjęcia , bo zniknęły)
_________________
Moja wymarzona działka
  
Electra01.11.2024 00:51:20
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » TORCIK BEZOWY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny