NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » INNE » HERBATY, ZIOŁOWE I NIE TYLKO

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Herbaty, ziołowe i nie tylko

  
Daria_Eliza
05.01.2016 16:10:25
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Małopolska

Posty: 1391 #2222794
Od: 2015-1-23


Ilość edycji wpisu: 1
Zakładam ten wątek, bo właśnie przeprowadziłam pierwszy eksperyment z fermentowaniem liści bergenii w celu przetworzenia na herbatę. Eksperyment się powiódł, więc zachęcam do takich działań.

A sama jestem ciekawa Waszych sprawdzonych receptur.

Tu jest przepis, według którego robiłam swoją herbatę, tzw. czirgiski czaj lub mongolska herbata, podawana często z mlekiem.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



Od siebie dodam, że liście bergenii umyłam, wytarłam, stłukłam wałkiem (takim do ucierania w makutrze) i zapakowałam do słoika dość ciasno, żeby je przefermentować. Potem wysuszyłam liście na ręczniku papierowym w temp. pokojowej. Na taki mały słoik weszło mi ok. 15 liści. Słoik postawiłam na ciepłym parapecie nad kaloryferem, na trzy doby.
Intensywność smaku zależy też od tego, ile się nasypie do kubka i od czasu fermentacji: im dłużej, tym będzie mocniejsza (ale nie wiem, czy smaczniejsza).

Bergenię można zbierać nawet teraz taką przemrożoną, spod śniegu. Nie trzeba jej fermentować. Przeczytacie o tym na powyższej stronie.

Zapakowane liście przed fermentacją.
Obrazek

W trakcie fermentacji.
Obrazek

Na tym samym blogu jest też przepis na tzw. Iwan czaj, robiony z wierzbówki kiprzycy.


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Pozdrawiam,
Daria
Kiedy zakwitną piwonie
Ucieczka z Krakowa --- początki
  
Electra20.04.2024 08:05:09
poziom 5

oczka
  
Daria_Eliza
05.01.2016 16:29:27
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Małopolska

Posty: 1391 #2222800
Od: 2015-1-23
Jest jeszcze jeden super przepis.

Piszę "super", bo miałam okazję pić tę herbatę z kwiatów lilaka na warsztatach zielarsko-kosmetycznych Inez.
Jest bardzo smaczna, polecam!


TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA


_________________
Pozdrawiam,
Daria
Kiedy zakwitną piwonie
Ucieczka z Krakowa --- początki

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » INNE » HERBATY, ZIOŁOWE I NIE TYLKO

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny