NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PRZETWORY Z WARZYW » PODSTAWOWA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY.

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Podstawowa sałatka z białej kapusty.

  
mariaewa
22.08.2016 23:28:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2323637
Od: 2015-12-7
Składniki:
3 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
0,5 kg kiszonych ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
sól ok 4 łyżek

Zalewa:
9 szklanek wody mineralnej lub dobrej kranówy
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 %
Proporcje zalewy każdy chyba dobiera sam, jedni wolą lekko słodki, delikatniejszy smak, inni bardziej octowy.


Cebulę i kapustę rozdrabniamy , też wg. uznania na mniejsze lub większe piórka,
W dużej misce mieszmy z solą, czekamy ok 4 godz. aż puści dobrze sok i zmięknie.
Dodajemy pozostałe składniki warzywne.
Dobrze odsączamy a nawet wyciskamy sok.
Warzywa zalewamy gorącą zalewą.
Mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze ubijamy w wyparzonych słoikach, dopełniamy pozostałą w misce zalewą.
Pasteryzujemy ok. 20 min. od zagotowania się wody.

Składniki mogą ulegać zmianie. Można do tej podstawowej bazy dodać krojone w talarki zielone pomidory..Wtedy sami decydujemy o proporcjach , w zależności od tego, czy chcemy wyczuwać przewagę kapusty czy pomidorów.
W wersji ze świeżym ogórkiem, proporcje kapusty i ogórka powinny być 1:1.
Można do każdego słoika dodać 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i listek laurowy.
W wersji ze świeżym ogórkiem, dobrze dodać gałązki koperku, jest wtedy lżejsza ,smakowo i zapachowo bardziej wiosenna.



















_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
Electra23.04.2024 20:16:46
poziom 5

oczka
  
mago13
22.08.2016 23:40:49
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 92 #2323645
Od: 2014-7-30
A bez octu nie można ?
_________________
Gosia
  
mariaewa
22.08.2016 23:52:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2323647
Od: 2015-12-7


Ilość edycji wpisu: 1
Sałatka bez octu.
Proporcje:
1 część białej kapusty
1 część świezego ogórka
1/2 części papryki czerwonej
1/2 częsci marchewki
Warzywa rozdrabniamy wg. uznania na większe lub mniejsze części. Mieszamy w misce z 1 i 1/2 szklanki oleju , solą i pieprzem wg, uznania.
Dobrze mieszamy, nakładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 20 minut.
Jako jedną część traktujemy wagę składników, które wchodzą w skład sałatki. Ilość oleju zwiększamy proporcjonalnie do zwiększanych części.
_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
mago13
23.08.2016 08:17:25
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Posty: 92 #2323698
Od: 2014-7-30
Dziękuję. aniołek
_________________
Gosia
  
Barabella
23.08.2016 11:39:17
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2323804
Od: 2014-7-11
Jak kroisz (ścierasz?) marchew do tej sałatki?
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
mariaewa
23.08.2016 12:01:05
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2323818
Od: 2015-12-7
Talarki są dość twardawe, jeżeli nie stosuje się blanszowania . Ja nie blanszuję, dlatego jadę na tarce jarzynowj, duże oczka. Można zetrzeć też na bocznym otworze na cieniutke plasterki, ale potem nie widać tej " mgiełki " w sałatce.
_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
Barabella
23.08.2016 12:32:03
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2323828
Od: 2014-7-11
Dzięki wielkie aniołek
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
mariaewa
23.08.2016 13:28:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Między S a K .

Posty: 2874 #2323853
Od: 2015-12-7
W tej sałatce z olejem, warzywa nie są pozbawione soku, będą go puszczać podczas pasteryzacji, dlatego nie dajemy zawartości " po dekiel ". Warto sprawdzić na 2-3 słoikach, ile przybędzie. Warzywa, w zależności od roku są bardziej lub mniej " soczyste ". Trudno to przewidzieć przed. Potem leje się ze słoików i mogą otwierać się.
_________________
Zapraszam odważnych mariaewa.
  
Electra23.04.2024 20:16:46
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PRZETWORY Z WARZYW » PODSTAWOWA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY.

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny