Podstawowa sałatka z białej kapusty.
Składniki:
3 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
0,5 kg kiszonych ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
sól ok 4 łyżek

Zalewa:
9 szklanek wody mineralnej lub dobrej kranówy
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10 %
Proporcje zalewy każdy chyba dobiera sam, jedni wolą lekko słodki, delikatniejszy smak, inni bardziej octowy.


Cebulę i kapustę rozdrabniamy , też wg. uznania na mniejsze lub większe piórka,
W dużej misce mieszmy z solą, czekamy ok 4 godz. aż puści dobrze sok i zmięknie.
Dodajemy pozostałe składniki warzywne.
Dobrze odsączamy a nawet wyciskamy sok.
Warzywa zalewamy gorącą zalewą.
Mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze ubijamy w wyparzonych słoikach, dopełniamy pozostałą w misce zalewą.
Pasteryzujemy ok. 20 min. od zagotowania się wody.

Składniki mogą ulegać zmianie. Można do tej podstawowej bazy dodać krojone w talarki zielone pomidory..Wtedy sami decydujemy o proporcjach , w zależności od tego, czy chcemy wyczuwać przewagę kapusty czy pomidorów.
W wersji ze świeżym ogórkiem, proporcje kapusty i ogórka powinny być 1:1.
Można do każdego słoika dodać 2-3 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i listek laurowy.
W wersji ze świeżym ogórkiem, dobrze dodać gałązki koperku, jest wtedy lżejsza ,smakowo i zapachowo bardziej wiosenna.




















  PRZEJDŹ NA FORUM