|   |   | 
| maliola | 03.09.2014 10:47:39   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Śląsk
  Posty: 1599 #1931905 Od: 2014-7-16
  | potwierdzam, że ten sos jest pyszny i też kolega porównał do węgierskiego ajvara Nie rozdrabniałam blenderem - zostawiłam taki mniej kremowy bo taki jadłam i był OK _________________ Pozdrawiam Ola
  Ogrodowe marzenia Malioli :) 
 
  | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 14:27:59 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| iwonaPM | 03.09.2014 18:14:27   | 
 
 
  
  Grupa: Administrator  
  Lokalizacja:: bxl/lbn
  Posty: 3891 #1932288 Od: 2014-7-11
  | Ciekawe   Trzeba będzie wypróbować   _________________ Iwkowy ogródeczek Iwkowy ogródeczek II
  „Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton | 
|   |   | 
| Bouboulina | 04.09.2014 08:06:09   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: tuz pod Wroclawiem
  Posty: 170 #1932696 Od: 2014-8-15
  | Uwielbiam papryke w kazdej postaci przetworzonej. Przepis wyprobuje i zamelduje jak mi poszlo. _________________ Pozdrawiam Barbara i piec obudowany domem ..... | 
|   |   | 
| maliola | 04.09.2014 09:18:42   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Śląsk
  Posty: 1599 #1932735 Od: 2014-7-16
  | A to ja keczup zrobiła z cukinii - dałam nawet w wątku cukiniowym przepis i naprawdę jest fajny, nawet najmłodszemu wmówiłam, że z Pudliszek jest bo wykorzystałam słoiki po przecierach   _________________ Pozdrawiam Ola
  Ogrodowe marzenia Malioli :) 
 
  | 
|   |   | 
| EwkaEs | 04.09.2014 12:08:32   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: południe kraju
  Posty: 148 #1932868 Od: 2014-7-14
  | Ciekawy i wart wypróbowania! | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 04.09.2014 18:38:41   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1933184 Od: 2014-7-13
  | Ajvar jest boski! Każda próba jego podrobienia warta grzechu   _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 27.09.2014 10:04:54   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1951447 Od: 2014-7-13
  | Beatko - idę zaraz do kuchni i biorę się do roboty, ale w wersji nieco zmodyfikowanej. R. mi wczoraj przywiózł paprykę, dodam też świeże pomidory (własne). No i bez papryczki chilli, bo ja nie lubię takich "żyletek" smakowych. Zobaczymy, co z tego wyjdzie   _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 27.09.2014 12:51:53   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1951557 Od: 2014-7-13
  | Ja zapasteryzuję w malutkich słoiczkach, bo te domowe wyroby keczupo- i ajvaropodobne mają to do siebie, że szybko fermentują po otwarciu słoika. Nieraz już wywalałam taki zapomniany słoik  
  Robię też keczupy metodą "ze wszystkiego", kiedy jesienią trzeba zbierać plony i uciekać z nimi przed mrozami. Robiłam już takie przeciery na bazie: 1.zielonych pomidorów, 2.szarych renet, 3.dyni. Reszta dodatków - totalna improwizacja. Każdy był inny i wszystkie były świetne   _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| EwkaEs | 27.09.2014 19:06:57   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: południe kraju
  Posty: 148 #1951790 Od: 2014-7-14
  | W pełni zgadzam się z Magorzatką- każda próba podrobienia ajvaru warta jest grzechu i podjęcia! | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 27.09.2014 21:01:54   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1951851 Od: 2014-7-13
 
  Ilość edycji wpisu: 2 | Dziewczynki, cały dzień się to smażyło i odparowywało mozolnie, na malutkim ogniu, bo bałam się przypalić. Ok. 17 była grubsza degustacja do kiełbasek z ogniska i już smakował świetnie. R. chce kupować kolejny wór papryki po niedzieli! 
  Jak byłam w tym roku na Bałkanach, to przewodnik nam tłumaczył że im dłużej ajvar odparowuje, tym jest smaczniejszy i bardziej ceniony i oczywiście ciemniejszy. Do celów komercyjnych jest oczywiście krócej odparowywany, bo to wychodzi bardziej ekonomicznie. Mój jest całkiem czerwony na razie. Wyłączyłam już gaz, jutro jeszcze chwilę pogotuję i zapakuję do słoiczków. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| EwkaEs | 29.09.2014 12:31:20   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: południe kraju
  Posty: 148 #1952503 Od: 2014-7-14
  | Ile wyszło słoiczków? | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 14:27:59 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| zuzanna2418 | 29.09.2014 15:09:57   | 
 
 
  
  Grupa: Administrator  
  Lokalizacja:: Wawa/lubelskie
  Posty: 6009 #1952564 Od: 2014-7-11
  | Chorobcia, nie mam maszynki do mięsa   _________________ Zuzanna - miejska i wiejska dżungla :) pomoc dla schroniska In Vino Veritas UŚMIECHNIJ SIĘ | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 29.09.2014 17:10:35   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1952634 Od: 2014-7-13
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Ewciu - wyszło 10 malutkich słoiczków koncentratowo-pudliszkowych. Mam fotki   _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| Ryszan | 29.09.2014 18:16:53   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łódź
  Posty: 3462 #1952670 Od: 2014-7-19
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Małgosiu gdzie te fotki,nie widać ?  _________________  Ania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Moja działka                                                                                               | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 29.09.2014 19:14:59   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1952704 Od: 2014-7-13
  | W dużym garze sama papryka przepuszczona przez maszynkę, a w zepterowskim rondlu - pomidory. Dusiłam oddzielnie, połączyłam na końcu.
 
    
 
  
 
  
 
  _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| Ryszan | 29.09.2014 19:31:49   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łódź
  Posty: 3462 #1952718 Od: 2014-7-19
  | Małgosiuale to pysznie wygląda,aż ma się ochotę włożyć palucha i oblizać.Mniam.....  _________________  Ania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Moja działka                                                                                               | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 29.09.2014 19:45:06   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1952730 Od: 2014-7-13
  | Sporą porcję, jak na cały taki słoiczek albo i więcej, pożarliśmy na gorąco z tą kiełbasą na taczce pieczoną. Mniam! _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| Ryszan | 29.09.2014 19:58:34   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: Łódź
  Posty: 3462 #1952739 Od: 2014-7-19
  | Kiełbaska na taczce pieczona jest mniam...wiem coś o tym,bo mamy też pieczoną na taczce a z tym sosikiem to jeszcze bardziej mniam,mniam...  _________________  Ania                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Moja działka                                                                                               | 
|   |   | 
| EwkaEs | 02.10.2014 16:14:01   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: południe kraju
  Posty: 148 #1954382 Od: 2014-7-14
  | Wygląda wspaniale!
  | 
|   |   | 
| EwkaEs | 03.10.2014 12:03:18   | 
 
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: południe kraju
  Posty: 148 #1954863 Od: 2014-7-14
  | Ajvarowi Twojemu kolorystycznie nie tylko dużo,ale nic nie brakuje,dokładnie w tym odcieniu jest chorwacki dostępny w sklepach spożywczych czy bułgarski do nabycia u producenta aż w Poznaniu drogą wysyłkową lub dwa razy do roku na targach ogrodniczych w Krk. | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 14:27:59 | 
 
 
   | 
			
			
		  |