NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » TIRAMISU

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

TIRAMISU

  
maliola
23.02.2016 19:25:54
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Śląsk

Posty: 1599 #2243883
Od: 2014-7-16
TIRAMISU

- 50 dag mascarpone
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru (ja daję 1)
- łyżka miodu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki ciemnego kakao (ja biorę słodkie)
- 4 łyżki rumu (ja daję więcej)
- 25 dag podłużnych biszkoptów

• kawę rozpuscić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol
• żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek
• płytką salaterkę lub tortownicę* wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno (szpary wypełnić okruchami) (bez przesady, ja tego nie robię, po prostu ścieśniam nasączone juz biszkopty) !! każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym
• na takim spodzie rozsmarować połowę kremu, opruszyć kakao
• następnie ułożyć taką samą warstwę ciastek, przykryć równą warstwą kremu, opruszyć kakao
• wstawić na kilka godzin (tak tak!) do lodówki
bardzo dobrze smakuje podane z dżemem malinowym/konfiturą malinową wesoły
*świetnie wygląda w szklanym naczyniu!
SMACZNEGO!

_________________
Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli :)

  
Electra19.04.2024 17:12:15
poziom 5

oczka
  
Margolcia_K
24.02.2016 11:19:11
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą

Posty: 1012 #2244068
Od: 2014-7-12
Hej, dzięki za przepis.
Robiłam podobnie, ale muszę mieszać mascarpone ze zwykłym twarogiem, bo inaczej dla mnie jest za ciężkie i za tłuste. No i muszę spróbować z miodem, bo robiłam ze zwykłym cukrem.
A nie wiecie czym można by zastąpić %%%%%, tak żeby nie miało to rujnującego wpływu na smak ????
_________________
Pozdrawiam,
Margolcia


Wiejski dom Margolci - zawieszony
  
maliola
24.02.2016 15:14:59
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Śląsk

Posty: 1599 #2244159
Od: 2014-7-16
Małgosiu z tym zamiennikiem to może być ciężko jakiś olejek rumowy albo coś ale alkohol w takich kremach z surowym jajkami ma za zadanie konserwowac czy coś w tym stylu żeby jakaś salamonella czy coś się nie doczepiło. A i oczywiście jajka sparzam wrzatkiem.
_________________
Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli :)

  
Margolcia_K
24.02.2016 19:21:11
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą

Posty: 1012 #2244256
Od: 2014-7-12
Wiem Olu, ale u mnie nie używa się %%%% w żadnej postaci i nawet zapach rumowy nie wchodzi w grę. I dlatego myślałam ewentualnie o zrobieniu jakiegoś "ponczu" bezprocentowego, a aromatycznego, o zapachu np... no i tu nie wiem ... pomarańczy, karmelu czy czegoś takiego????
_________________
Pozdrawiam,
Margolcia


Wiejski dom Margolci - zawieszony
  
maliola
24.02.2016 20:41:40
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Śląsk

Posty: 1599 #2244296
Od: 2014-7-16
Małgosiu to może migdałowy aromat kiedyś nie miałam rumu to chlapnęłam amaretto do tiramisu i też było dobre.
_________________
Pozdrawiam Ola

Ogrodowe marzenia Malioli :)

  
Margolcia_K
25.02.2016 08:01:10
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą

Posty: 1012 #2244454
Od: 2014-7-12
Oooo, i to by mogło być. Dzięki za sugestię, bo coś mi migdały nie przyszły samodzielnie do głowy!
_________________
Pozdrawiam,
Margolcia


Wiejski dom Margolci - zawieszony
  
MaGorzatka
25.02.2016 21:23:24
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2244804
Od: 2014-7-13
Olu - dzięki! Ale pysznie się czyta - muszę kiedyś zrobić!
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Electra19.04.2024 17:12:15
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » TIRAMISU

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny