TIRAMISU
TIRAMISU

- 50 dag mascarpone
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru (ja daję 1)
- łyżka miodu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki ciemnego kakao (ja biorę słodkie)
- 4 łyżki rumu (ja daję więcej)
- 25 dag podłużnych biszkoptów

• kawę rozpuscić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol
• żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek
• płytką salaterkę lub tortownicę* wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno (szpary wypełnić okruchami) (bez przesady, ja tego nie robię, po prostu ścieśniam nasączone juz biszkopty) !! każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym
• na takim spodzie rozsmarować połowę kremu, opruszyć kakao
• następnie ułożyć taką samą warstwę ciastek, przykryć równą warstwą kremu, opruszyć kakao
• wstawić na kilka godzin (tak tak!) do lodówki
bardzo dobrze smakuje podane z dżemem malinowym/konfiturą malinową wesoły
*świetnie wygląda w szklanym naczyniu!
SMACZNEGO!


  PRZEJDŹ NA FORUM