NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » PASCHA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pascha

  
maria
03.04.2015 10:03:59
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2084133
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 3
Chciałam się podzielić przepisem na paschę znalezionym w sieci ,
robiłam już z różnych , ale ten jest naprawdę godny uwagi
Przepis pochodzi ze strony Smaczny.pl , autorką jego jest Jamaica


( oryginalny przepis skopiowałam ze smaczny.pl)
a tak wygladały moje paschy w ubiegłych latach

ObrazekObrazek

-1 litr śmietany 18% (kwaśnej)
-1 litr tłustego mleka
-1 kostka masła (standardowa, czyli 250 g)
-6 jajek
-1 szklanka cukru pudru
-ulubione bakalie (ok.1,5 szklanki)
Jajka wbić do miseczki. Dolać do nich śmietanę i bardzo dokładnie ubić. W końcowym efekcie masa ma być puszysta i jednolita.
Mleko zagotować. Masę jajowo-smietanową zalać (wciąż ubijając) wrzącym mlekiem. Przełożyć do jakiegoś garczka czy rondelka, postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać około 3 minut, nieprzerwanie ubijając.
Gdy na wierzchu utworzy się kilkucentymetrowa warstwa twarożku, który wygląda jak kożuszek, zestawić z ognia i odłożyć mikser.
Masę wylać na durszlak starannie wyłożony gazą (najlepiej kilkakrotnie złożoną). Bardzo starannie wyskorobać przy tym boki i spód naczynia w którym przyrządzaliśmy masę, ponieważ osiada się tam dużo twarożku.
Całość odstawić do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać (oczywiście cały czas ucierając) po 1 łyżce zimnego twarożku. Gdy masa będzie już gotowa, to znaczy cały twarożek zostanie wymieszany z masłem, dodać posiekane bakalie (ja najczęściej dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową i suszone morele).
Naczynie do którego chcemy przełożyć gotową już niemal paschę wyłożyc zwilżoną i starannie odciśniętą gazą. Może to być średniej wielkości foremka do babki lub sparzona wcześniej doniczka- tu już wybór zależy do Was.
Masę serową wylać do przygotowanego naczynia i bardzo, bardzo, bardzo dokładnie ucisnąć ją łyżką. Powinna sięgać po same brzegi foremki/doniczki.
Przykryć ją czystą ściereczką i obciążyć jakimś przedmiotem o solidnej wadze. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najbezpieczniej na całą noc. Gotową paschę wyjąć z formy (dzięki gazie nie istnieje niebezpieczeństwo,że utknie w niej na dobre :-)) na talerz.
Można udekorować ją warstwą konfitur, smużkami polewy czekoladowej czy też bakaliami.
Przepis przekazywany w mojej rodzinie poprostu z pokolenia na pokolenie, ponieważ wykonana według niego pascha jest naprawdę rewelacyjna- wilgotna, puszysta i szalenie pyszna bardzo szczęśliwy Porcja wychodzi spora, więc jeśli ktoś nie posiada wielodzietnej rodziny z dobrym apetytem i nie spodziewa się najazdu gości, niech lepiej ograniczy się do połowy porcji bardzo szczęśliwy Polecam, życzę smacznego i czekam na jak najwięcej komentarzy!!!!!!!!!!!!! bardzo szczęśliwy

-------------------------------

Od siebie dodam ,ze dodatkowo daje sok z cytryny , i zwiekszyłam ilość bakalii : u mnie jest żurawina suszona, skórka pomarańczowa , morele suszone i rodzynki

_________________
Moja wymarzona działka
  
Electra27.04.2024 00:03:29
poziom 5

oczka
  
Barabella
03.04.2015 16:19:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 7417 #2084427
Od: 2014-7-11
Robiłam dwa lata temu i jak podałam, po sutym śniadaniu wielkanocnym, to mało mnie nie zamordowali, bo już zmieścić nie mogli.... Jest bardzo syta, dużo się nie zje, więc taka 'baba' i na pułk wojska wystarczy...
Jak robiłaś Marysiu te jajka z galaretek?!
_________________
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.3
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.2
Wymarzony Baśniowy Zakątek cz.1
  
maria
08.04.2015 12:51:36
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2086715
Od: 2014-7-13
Basiu, Januszu do galaretkowych jajeczek wykorzystałam oczywiście wydmuszki jęzor
_________________
Moja wymarzona działka
  
MaGorzatka
09.04.2015 12:59:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2087341
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 1
Chciałam dołożyć swoje 3 grosze do paschy.
U mnie jest to od lat stały punkt wielkanocnego programu i dawniej robiłam ją tak, jak w opisie Marysi. Jednak leniwym i zapracowanym muszę zdradzić, że równie dobrze wychodzi z twarogu mielonego, jaki można kupić w stonce w wiaderkach.

I jeszcze 2 uwagi:
>jeśli macie możliwość, to nie wkładajcie paschy do lodówki, bo koszmarnie chłonie wszystkie zapachy mięsno-kiełbasiano-szczypiorkowe;
>odsączam paschę na gazie/ściereczce przez kilka pierwszych godzin; potem dzielę masę na pół, do jednej połowy dodaję gorzkie kakao, a do drugiej migdały, następnie wkładam te masy do doniczki z dziurkami, wyłożonej oczywiście gazą - najpierw jasną, potem ciemną; taki gotowiec w doniczce odcieka jeszcze przez noc w chłodnym miejscu (nie lodówce)
Potem: siup, na talerz/paterę i na stół!

Wieczorem dodam zdjęcia.
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
MaGorzatka
09.04.2015 20:47:56
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2087631
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 2
Moje paschy w kolejnych latach...

2005
Obrazek

2006 (nie miałam doniczki?)
Obrazek

2007
Obrazek

2008
Obrazek

Obrazek

2009
Obrazek

2012
Obrazek

2014
Obrazek

Obrazek

2015
Obrazek
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
Ryszan
09.04.2015 20:52:08
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3462 #2087632
Od: 2014-7-19
Małgosiu ale superowy przegląd,wszystkie prezentują się świetnie.bardzo szczęśliwy
_________________
Ania
Moja działka
  
lora
09.04.2015 21:25:52
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2087666
Od: 2014-7-11
Mario u mnie też tak samo robi się Paschę ...uwielbiam choć w tym roku nie było, ale jak poczuje się lepiej to na niedzielę zrobię. Też z pokolenia na pokolenie przekazywana jest choć widzę że synowe już nie takie chętne do jej robienia he, he nie ta dieta.
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
maria
09.04.2015 22:43:55
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2087739
Od: 2014-7-13
Małgosiu kiedyś robiłam podobnie jak Ty z twarogu (jak jeszcze nie znałam oryginalnego przepisu) , ale jak mam być szczera , to z jajek i śmietany wychodzi niepowtarzałny smak .
Zawsze trzymam paschę w lodówce szczelnie zamkniętą w pojemniku i nigdy nie złapała zapaszku.
Paschę uwielbiam zimną , nawet bardzo zimną.
Śliczne Twoje są i na pewno równie smaczne aniołek
_________________
Moja wymarzona działka
  
MaGorzatka
10.04.2015 10:09:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2087898
Od: 2014-7-13
Marysiu - to prawda, z gotowanego mleka jest lepsza i nie ma to jak zimna pascha!

Kiedyś dawno temu, jak jeszcze nie znałam wielkanocnej paschy, dostałam od kogoś przepis na "ciasto lodowe", które robiło się w ten sam sposób, tylko było ono utrwalane w zamykanej tortownicy. Jadaliśmy je w wakacje w czasie upałów, właśnie takie lodowate.
To było w czasach zamierzchłych...
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
MaGorzatka
28.03.2016 20:15:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2260618
Od: 2014-7-13


Ilość edycji wpisu: 3
Moja tegoroczna pascha wesoły

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki
  
lora
28.03.2016 20:57:01
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Lubelskie

Posty: 4997 #2260647
Od: 2014-7-11
A ja robię paschę jednokolorową ...tak robiła moja babcia , mama i ja tradycję podtrzymuję o i już.
_________________

Świat moich marzeń


Świat moich marzeń 2
  
Electra27.04.2024 00:03:29
poziom 5

oczka
  
MaGorzatka
29.03.2016 07:21:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Moderator

Lokalizacja:: Pomorze

Posty: 3845 #2260773
Od: 2014-7-13
Janusz - flan to delikatna lekka pianka, a pascha ma ciężkość sera i masła i raczej przypomina dawne tłuste lody. Jeśli jeszcze się sypnie za dużo cukru, to może być trudna do zjedzenia.
Moja rodzina bardzo paschę lubi, a wczoraj, jak pakowałam Synowi do pudełka, kiedy wyjeżdżał, to prosił, żeby ubić, to więcej wejdzie wesoły
_________________
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)

Obrazki z Gospodarstwa
W moim gospodarstwie (Oaza)
Róże z mojej tabelki

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » PASCHA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny