NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » CIASTA I DESERY » BABA WIELKANOCNA ANIOP

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Baba wielkanocna Aniop

  
survivor26
01.04.2015 17:57:42
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: między DLW a DBL :)

Posty: 9453 #2082703
Od: 2014-7-11
Składniki na 2 duże babki:
(dwie formy babkowe z kominem, każda o pojemności 1,9 l)
950 g mąki pszennej tortowej, 150 g mąki "krupczatki", 2 szklanki letniego mleka, 70 g świeżych drożdży, 250 g cukru pudru, 8 żółtek, 2 małe jajka, 300 g ugotowanych ziemniaków, 300 g stopionego masła, 1/3 szklanki oleju roślinnego (ok. 80 ml), kieliszek rumu, 50 g suszonej żurawiny, 50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę, 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, otarta skórka z cytryny i pomarańczy, szczypta soli.
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bab
masło do posmarowania foremek.
Przygotowanie: Wieczór wcześniej do słoika wsypać żurawinę i morele, zalać rumem, zakręcić słoik i odstawić do lodówki.
Wyjąć na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta, aby owoce nie były zimne.
Następnego dnia: do dużej miski wlać pół szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru pudru i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
W międzyczasie: stopić i ostudzić masło, żółtka i jajko ubić z cukrem pudrem na puszystą i białą masę.
Następnie, gdy rozczyn zacznie pracować, przesiać do niego oba rodzaje mąk, otarte skórki z cytrusów, ziemniaki przeciśnięte przez praskę (bez grudek), dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, aby stało się elastyczne i lśniące (zajmuje to ok. 10-15 minut). Dopiero teraz dodać masło i olej, owoce razem z rumem, skórkę pomarańczową, całość jeszcze raz dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), gdyby ciasto się kleiło dosypać trochę mąki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut.
Następnie ciasto wyrobić przez minutę, przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką foremek na babki (ciasta powinno być mniej niż połowa formy).
Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godziny, ciasto powinno wyrosnąć po brzegi). Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić na dolną półkę średnio rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 ºC przez ok. 35 minut (do momentu, aż ciasto będzie pięknie złote). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu formy odstawić na 15 minut na kratkę kuchenną do ostudzenia, po tym czasie baby wyjąć z formy (do góry dnem) na papier do pieczenia ułożony na kratce kuchennej (uważając, aby nie uszkodzić delikatnych babek).
Pozostawić do całkowitego ostudzenia przed lukrowaniem.
Lukier różany: 2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki likieru różanego (można zastąpić innym alkoholem lub samym sokiem z cytryny),
2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Cukier puder wymieszać łyżką razem z pozostałymi składnikami, w razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru lub dodać soku z cytryny (powinien powstać lukier nie spływający z łyżki).


Ps . ja robię z połowy składników . I tak ogromne 2 baby wychodzą
_________________
Pat - nieustająca wiejska eksperymentatorka :)
Wiejski eksperyment 1
Wiejski eksperyment 2
  
Electra23.04.2024 18:51:26
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » CIASTA I DESERY » BABA WIELKANOCNA ANIOP

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny