| |
Margolcia_K | 04.02.2015 16:10:21 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą
Posty: 1012 #2038166 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | Potrzebujemy
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
1,5 szklanki mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka (tylko wg potrzeby) 1 szklanka cukru lub mniej to zależy jak kto lubi 4 jajka 80 g masła ok. 1,5 szklanki dyni uduszonej na odrobinie wody i odcedzonej i rozdyźdanej szczypta soli skórka pomarańczowa, namoczone i odcedzone rodzynki lub żurawina inne bakalie wg. uznania trzy kopiaste łyżki zmielonych włoskich orzechów cukier waniliowy cynamon (dużo) tak ok. 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Dynię obrać i utrzeć, albo pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do garnka i udusić w odrobinie mleka lub wody , odcedzić i przetrzeć przez sitko lub zmiksować.
Rozpuścić masło:
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
W misce wymieszać mąkę i proszek, żółtka, dynię i rozpuszczone masło (dodając stopniowo). Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka. Ciasto ma być dość gęste.
Potem dodać rodzynki lub żurawinę, skórkę, cynamon i mielone orzechy. Wymieszać dokładnie.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
Wlać (wyłożyć, bo ciasto gęste) do formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok 170°C, na mniej więcej 60 min.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
Po upieczeniu wystudzić i polukrować lukrem (cukier puder, sok z cytryny) a wilgotny lukier posypać mielonymi orzechami włoskimi.
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ ZDJĘCIA. DARMOWA REJESTRACJA
A potem już tylko jeść, jeść, jeść.
Smacznego!
_________________ Pozdrawiam, Margolcia
Wiejski dom Margolci - zawieszony |
| |
Electra | 03.05.2025 05:49:01 |

 |
|
| |
user1 | 04.02.2015 16:20:12 |


Grupa: Użytkownik
Posty: 1394 #2038178 Od: 2014-7-11
| Dziękuję. Skąd ja wezmę rozdyźdaną dynię? W ogóle jakąkolwiek dynię? W sklepie jakoś nie widziałam a swoich brak. Ehh... Ale kiedyś wypróbuję. |
| |
ewa_w | 04.02.2015 16:26:54 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 124 #2038183 Od: 2015-1-27
| Margolcia a jakiś zamiennik za dynię? np marchew albo konfitury? _________________ Dreams, follow with me |
| |
Margolcia_K | 04.02.2015 16:29:12 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: lubuskie, nad Wartą
Posty: 1012 #2038186 Od: 2014-7-12
| Może zamiast dyni można użyć marchewki? Ale nie wiem. Nigdy nie próbowałam. Ale moja córa piecze pyszne ciasto z marchewką, więc może? _________________ Pozdrawiam, Margolcia
Wiejski dom Margolci - zawieszony |
| |
dzastek12 | 04.02.2015 16:58:27 |

Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Beskid Śląski
Posty: 338 #2038219 Od: 2014-7-13
| Margolciu dziękuję: trza za dynią się porozglądać, albo poczekać na swój plon ale to będzie dłuugo trwało  _________________ Pozdrawiam Justyna
u mnie |
| |
lora | 04.02.2015 18:31:05 |


Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Lubelskie
Posty: 4997 #2038307 Od: 2014-7-11
| Margolciu dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie...super , super ma jeszcze z moich plonów dynię, w niedługim czasie mam mieć rodzinkę to upiekę. _________________
Świat moich marzeń
Świat moich marzeń 2 |
| |
Electra | 03.05.2025 05:49:01 |

 |
|