„Coś” z dynią
Pyszne ciasto cynamonowo-bakaliowo-orzechowe
Potrzebujemy




1,5 szklanki mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka (tylko wg potrzeby)
1 szklanka cukru lub mniej to zależy jak kto lubi
4 jajka
80 g masła
ok. 1,5 szklanki dyni uduszonej na odrobinie wody i odcedzonej i rozdyźdanej
szczypta soli
skórka pomarańczowa, namoczone i odcedzone rodzynki lub żurawina inne bakalie wg. uznania
trzy kopiaste łyżki zmielonych włoskich orzechów
cukier waniliowy
cynamon (dużo) tak ok. 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Dynię obrać i utrzeć, albo pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do garnka i udusić w odrobinie mleka lub wody , odcedzić i przetrzeć przez sitko lub zmiksować.

Rozpuścić masło:



Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .



W misce wymieszać mąkę i proszek, żółtka, dynię i rozpuszczone masło (dodając stopniowo). Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka. Ciasto ma być dość gęste.

Potem dodać rodzynki lub żurawinę, skórkę, cynamon i mielone orzechy. Wymieszać dokładnie.



Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.



Wlać (wyłożyć, bo ciasto gęste) do formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok 170°C, na mniej więcej 60 min.



Po upieczeniu wystudzić i polukrować lukrem (cukier puder, sok z cytryny) a wilgotny lukier posypać mielonymi orzechami włoskimi.



A potem już tylko jeść, jeść, jeść.

Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM