Potrzebujemy

1,5 szklanki mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka (tylko wg potrzeby) 1 szklanka cukru lub mniej to zależy jak kto lubi 4 jajka 80 g masła ok. 1,5 szklanki dyni uduszonej na odrobinie wody i odcedzonej i rozdyźdanej szczypta soli skórka pomarańczowa, namoczone i odcedzone rodzynki lub żurawina inne bakalie wg. uznania trzy kopiaste łyżki zmielonych włoskich orzechów cukier waniliowy cynamon (dużo) tak ok. 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Dynię obrać i utrzeć, albo pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do garnka i udusić w odrobinie mleka lub wody , odcedzić i przetrzeć przez sitko lub zmiksować.
Rozpuścić masło:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .

W misce wymieszać mąkę i proszek, żółtka, dynię i rozpuszczone masło (dodając stopniowo). Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka. Ciasto ma być dość gęste.
Potem dodać rodzynki lub żurawinę, skórkę, cynamon i mielone orzechy. Wymieszać dokładnie.

Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.

Wlać (wyłożyć, bo ciasto gęste) do formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok 170°C, na mniej więcej 60 min.

Po upieczeniu wystudzić i polukrować lukrem (cukier puder, sok z cytryny) a wilgotny lukier posypać mielonymi orzechami włoskimi.

A potem już tylko jeść, jeść, jeść.
Smacznego!
|