| |
constancja | 15.12.2014 20:14:09 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2002489 Od: 2014-7-12
Ilość edycji wpisu: 1 | Na wstępie.... jeszcze nie robiłam ale zamierzam na święta. Przepis jednak daję już teraz, bo z dnia na dzień mam mniej czasu, a może komuś się przyda.
Masa Dragant
składniki: 1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona w 40 ml wody 350 g cukru pudru 25 g + odrobina na podsypanie mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny
sposób wykonania: Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy namoczoną i podgrzaną w mikrofali żelatynę oraz sok cytrynowy. Wszystko należy wyrobić ( cokolwiek to znaczy ) i zawinąć w folię spożywczą. Przed rozwałkowaniem podsypać mączką ziemniaczaną. Wycinać kształty np. foremkami do ciastek i pozostawić do wyschnięcia.
Zamierzam wykorzystać do dekoracji sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową. Jak zdążę zrobić jakieś zdjęcie to pokażę ....... albo napiszę, że poniosłam totalną klęskę.
_________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
Electra | 19.04.2024 14:56:52 |
|
|
| |
Ryszan | 15.12.2014 21:18:48 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2002570 Od: 2014-7-19
| Ewo(czy dobrze pamietam imię,jeżeli nie to przepraszam)jak długo podgrzewać tą żelatynę.Też bym udekorowała sernik. _________________ Ania Moja działka |
| |
constancja | 15.12.2014 21:31:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Bory Tucholskie
Posty: 262 #2002586 Od: 2014-7-12
| Aniu, dobrze zapamiętałaś. Żelatynę podgrzewamy, żeby się rozpuściła czyli króciutko. Można podgrzać na kuchence ale to jest tak niewielka ilość, że łatwiej jednak będzie w małej szklaneczce w mikro..... 30 sekund to chyba najdłużej. Sama będę eksperymentować, bo jeszcze jej nie robiłam i nie wiem na przykład czy wyrabiać w naczyniu łyżką czy będzie można tę masę zagniatać jak ciasto na stolnicy. Jeszcze kilka dni i nadejdzie chwila prawdy. Przepis kusi, bo nie jest kosztowny i pracochłonny. _________________ Gdzieś w Borach - Marzenia pachnące różami Piasek i Róże Pozdrawiam Ewa |
| |
Ryszan | 16.12.2014 18:39:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #2003070 Od: 2014-7-19
| Ewo dziekuje bardzo.Ja myślę,żeby wyrobić w misce,że bedzie wygodniej.A rozwałkować na stolnicy.Jak zrobie to sie pochwalę. _________________ Ania Moja działka |