Masa Dragant zamiast lukru plastycznego
Na wstępie.... jeszcze nie robiłam ale zamierzam na święta. Przepis jednak daję już teraz, bo z dnia na dzień mam mniej czasu, a może komuś się przyda.

Masa Dragant

składniki:
1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona w 40 ml wody
350 g cukru pudru
25 g + odrobina na podsypanie mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny

sposób wykonania:
Do cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodajemy namoczoną i podgrzaną w mikrofali żelatynę oraz sok cytrynowy. Wszystko należy wyrobić ( cokolwiek to znaczy zakręcony ) i zawinąć w folię spożywczą. Przed rozwałkowaniem podsypać mączką ziemniaczaną. Wycinać kształty np. foremkami do ciastek i pozostawić do wyschnięcia.

Zamierzam wykorzystać do dekoracji sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową. Jak zdążę zrobić jakieś zdjęcie to pokażę ....... albo napiszę, że poniosłam totalną klęskę. oczko


  PRZEJDŹ NA FORUM