NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » PIEREKARCZEWNIK CZYLI PIERÓG

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Pierekarczewnik czyli pieróg

  
Aszkabis
04.01.2015 14:18:14
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #2014990
Od: 2014-9-29
Jest to potrawa tatarska.Jadłam taka w Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach.Nie robię często bo syta bardzo jest i chyba....tucząca

Kg mąki, pół litra wody,łyżka oleju,łyżeczka soli i 5 żółtek.Wyrobić elastyczne ciasto.Podzieliłam na 6 części i każdą bardzo cieniutko rozwałkowałam.Było nieomal przezroczyste.
Masło - w przepisie każą 75 dkg [ale to trochę] dużo roztopić i smarować każdy płat tymże masłem. Robiłam to dłonią
Na ostatnią warstwę ułożyłam farsz zrobiony z
1 kg wołowiny [można inne mięso ale podobno lepiej nie mieszać gatunków] pokrojone w kostkę i 25 dkg cebuli.Sól,pieprz

Zawijam ,wkładam do okrągłego naczynia ,Kiedyś robiłam w tortownicy [taki ślimak wychodził]. Dzisiaj użyłam taką dużą obręcz z Halogen Oven.Ułożyłam na blasze,posmarowanej masłem,posmarowałam wierzch masłem i do piekarnika 200 st na 2 godziny

Góra listkowa,chrupiąca środek wilgotny i mięso kruche



TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA




TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA



i chyba jak wszystkie faszerowane kroić po lekkim ostygnięciu [nie zimne]

Smacznego bardzo szczęśliwy
_________________
Ola
9 km od miasta



  
Electra29.03.2024 01:29:31
poziom 5

oczka
  
elakuznicom
04.01.2015 15:33:43
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3352 #2015042
Od: 2014-7-15
Wygląda smakowicie - i tak jak francuskie , ale nie mam serca do długiego wyrabiania i wałkowania , kulinarnie w ogóle zrobiłam się leniwa ..
_________________
pozdrawiam Ela
Niekończące się próby ... aby powstał ogród cz. II
  
maria
04.01.2015 16:45:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #2015080
Od: 2014-7-13
Nigdy nie jadłam , ani nie robiłam takiej potrawy
Czy można zastąpić kupnym ciastem filo ?( w razie lenistwaoczko)
_________________
Moja wymarzona działka
  
aniamania
04.01.2015 20:19:27
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #2015259
Od: 2014-7-12
Znam to danie pod nazwą Pieróg turecki, farsz jest z kurczaka.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Ginia
05.01.2015 08:45:49
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: okolice Gdańska

Posty: 249 #2015605
Od: 2014-12-25
Baaardzo smakowicie wygląda. Uwielbiam wszelkie kluchy, pierogi, naleśniki, kulebiaki, to pewnie tym pierogiem bym się zajadała, ale ze względu na postanowienia noworoczne, to tylko popatrzę zagryzając rukolą płacze
_________________
Pozdrawiam Asia
Aktualne szajby: nauka pływania w wieku niezbyt do tego zdatnym, hardanger i ogród
A miała być tylko trawa
  
Krzysztofkhn
05.01.2015 23:15:43
poziom 2

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź i pod Łodzią.

Posty: 94 #2016204
Od: 2014-8-1
Dziewczyny !
To mięsko na farsz to: posolić, popieprzyć,jałowcem doprawić i przede wszystkim polać octem z jabłek. Tak przygotowane przekisić dzień , czy dwa, a jak macie czas i temperatura odpowiednia to i tydzień.
Kuchnia polska , a także litewska, ruska, tatarska, to kuchnie słodko - kwaśne !!!
W każdej nie popapranej / oryginalnej potrawie spotykają się co najmniej dwa przeciwstawne smaki.
_________________
Serdecznie pozdrawiam.
  
Electra29.03.2024 01:29:31
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » PIEREKARCZEWNIK CZYLI PIERÓG

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny