NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » SCHAB DUSZONY W MLEKU

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Schab duszony w mleku

  
aniamania
20.10.2014 20:18:10
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1964262
Od: 2014-7-12


Ilość edycji wpisu: 1
1 kg schabu
1 litr mleka
3-4 ząbki czosnku (można dać więcej)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda

Schab umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, przyprawić gałką i ewentualnie natrzeć musztardą (ja robię bez).
Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki schab obsmażyć w całości na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli jej nie ma to przykryć dokładnie alufolią, zalać mlekiem, do którego wrzucić pokrojony w plastry czosnek, listki laurowe i ziele angielskie - ilość według własnego smaku.
Piec ok. 1,5 h w około 200 stopniach. Podczas duszenia co jakiś czas odwracać schab.
Z wywaru pozostałego po duszeniu przygotować sos, doprawić i lekko zagęścić mąką.

Mleka należy brać do mięsa w proporcji 1:1
np 1,5 kg mięsa 1,5 litra mleka
Naczynie powinno być dość wąskie, żeby mleko zakryło jak największą część mięsa.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Electra23.04.2024 11:47:05
poziom 5

oczka
  
iwonaPM
20.10.2014 20:27:53
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: bxl/lbn

Posty: 3891 #1964269
Od: 2014-7-11
Aniu - bardzo ciekawe wykrzyknik Ponieważ lubię eksperymentować to zrobię - a jakże bardzo szczęśliwy
_________________
Iwkowy ogródeczek
Iwkowy ogródeczek II

„Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.” Isaac Newton
  
maria
21.10.2014 09:50:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: śląsk

Posty: 2001 #1964521
Od: 2014-7-13
Potwierdzam , schab wychodzi tym sposobem bardzo smaczny , delikatny , soczysty i sosik pyszny tez jest .
Robiłam kilka razy , nam bardzo smakuje.
_________________
Moja wymarzona działka
  
Aszkabis
21.10.2014 10:44:56
poziom 4



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: wielkopolska

Posty: 273 #1964549
Od: 2014-9-29
Lubię takie nowinki i też eksperymentuję
_________________
Ola
9 km od miasta



  
ewkapaw
28.11.2014 14:32:47
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #1992646
Od: 2014-8-23
Mam pytanko odnośnie tego przepisu zawstydzony
Mleko w czasie pieczenia nie wykipi ?
_________________
Pozdrawiam EWA
  
aniamania
28.11.2014 18:26:54
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #1992729
Od: 2014-7-12
Nigdy mi nie wykipiało. W moim naczyniu mleka sięga poniżej około 5-6 cm od brzegu naczynia.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
ewkapaw
28.11.2014 18:53:12
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #1992741
Od: 2014-8-23
Dziękiuję , mam ochotę zrobić w przyszłym tygodniu . Zaciekawił mnie ten przepis - trzeba przed świętami zrobić próbę .
_________________
Pozdrawiam EWA
  
ewkapaw
14.12.2014 16:03:41
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #2001717
Od: 2014-8-23
Dzisiaj upiekłam schab tą metodą . Potwierdzam - jest wyśmienity . Nie jest suchy , jak to pieczony schab lubi być . Zgadzam się z Marią , schab soczysty , delikatny , pyszny jęzor .
_________________
Pozdrawiam EWA
  
nika28
14.12.2014 21:25:25
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: dolny śląsk

Posty: 117 #2001908
Od: 2014-7-11
Ale fajny przepis wesoły Mleko może być 1,5% czy trzeba 3,2% czy obojętnie?
_________________
Monika
  
ewkapaw
14.12.2014 21:34:19
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: SZCZECIN

Posty: 73 #2001910
Od: 2014-8-23
Ja miałam 3,2% i pierwszy raz robiłam . Może wypowie się Marysia lub Ania
_________________
Pozdrawiam EWA
  
aniamania
15.12.2014 21:30:59
poziom 5



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Mazowsze

Posty: 642 #2002584
Od: 2014-7-12
Ja też robiłam z mleka 3,2%. Na jego bazie robi się sos, więc lepsze jest tłuste.
_________________
Pozdrawiam, Ania
  
Electra23.04.2024 11:47:05
poziom 5

oczka
  
Urazka
17.12.2014 00:08:21
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Wieś 20 km od Wrocławia

Posty: 2952 #2003309
Od: 2014-8-9
Próbowałyście może dusić ten schab na kuchni a nie w piekarniku?
_________________
pozdrawiam, Janina
  
DEDE
21.12.2014 14:17:05
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: R.Śl- B

Posty: 1415 #2005844
Od: 2014-7-14
Będzie ktoś jeszcze robił ten schab? bo fotkę bym chciała widzieć oczko
_________________
Daria
WIEŚ POD BOREM..
  
Joane
22.12.2014 15:46:56
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #2006467
Od: 2014-10-21
Zaciekawił mie ten przepis i dzisiaj kupiłam schab, Jak zrobię to obfocę i opiszę moje refleksje.
  
Joane
01.01.2015 23:55:09
poziom 3



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Niemcy NRW

Posty: 127 #2013190
Od: 2014-10-21
Zrobiłam ten schab i potwierdzam, że jest pyszny. Wszyscy goście byli zachwyceni.
Obiecane fotki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
  
Electra23.04.2024 11:47:05
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY MIĘSNE (W TYM TEŻ DRÓB I DZICZYZNA) » SCHAB DUSZONY W MLEKU

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny