Schab duszony w mleku |
1 kg schabu 1 litr mleka 3-4 ząbki czosnku (można dać więcej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda Schab umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, przyprawić gałką i ewentualnie natrzeć musztardą (ja robię bez). Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażyć w całości na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli jej nie ma to przykryć dokładnie alufolią, zalać mlekiem, do którego wrzucić pokrojony w plastry czosnek, listki laurowe i ziele angielskie - ilość według własnego smaku. Piec ok. 1,5 h w około 200 stopniach. Podczas duszenia co jakiś czas odwracać schab. Z wywaru pozostałego po duszeniu przygotować sos, doprawić i lekko zagęścić mąką. Mleka należy brać do mięsa w proporcji 1:1 np 1,5 kg mięsa 1,5 litra mleka Naczynie powinno być dość wąskie, żeby mleko zakryło jak największą część mięsa. |