Schab duszony w mleku
1 kg schabu
1 litr mleka
3-4 ząbki czosnku (można dać więcej)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, musztarda

Schab umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, przyprawić gałką i ewentualnie natrzeć musztardą (ja robię bez).
Odstawić na 24 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki schab obsmażyć w całości na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, jeśli jej nie ma to przykryć dokładnie alufolią, zalać mlekiem, do którego wrzucić pokrojony w plastry czosnek, listki laurowe i ziele angielskie - ilość według własnego smaku.
Piec ok. 1,5 h w około 200 stopniach. Podczas duszenia co jakiś czas odwracać schab.
Z wywaru pozostałego po duszeniu przygotować sos, doprawić i lekko zagęścić mąką.

Mleka należy brać do mięsa w proporcji 1:1
np 1,5 kg mięsa 1,5 litra mleka
Naczynie powinno być dość wąskie, żeby mleko zakryło jak największą część mięsa.


  PRZEJDŹ NA FORUM