Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2401627 Od: 2014-7-16
| SAŁATKA Z DYNI PIŻMOWEJ I SOCZEWICY BELUGA
200 g upieczonej w plastrach dyni piżmowej 2 łodygi selera naciowego 1 fioletowa cebula 1 szklanka ugotowanej soczewicy beluga (około 100 g surowej) musztardowy vinaigrette *
Dynię pokroić w średnią kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki umieścić w miseczce, polać sosem i delikatnie wymieszać, by nie rozgnieść kawałków dyni. Odstawić 30 minut. Podawać z razowym pieczywem.
* MUSZTARDOWY VINAIGRETTE
3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli (soczewicę gotowałam bez soli) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka domowej musztardy lub Dijon
Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji.
Przepis w całości z bloga
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
_________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|