SAŁATKA Z DYNI PIŻMOWEJ I SOCZEWICY BELUGA wege Potrawa wege |
SAŁATKA Z DYNI PIŻMOWEJ I SOCZEWICY BELUGA 200 g upieczonej w plastrach dyni piżmowej 2 łodygi selera naciowego 1 fioletowa cebula 1 szklanka ugotowanej soczewicy beluga (około 100 g surowej) musztardowy vinaigrette * Dynię pokroić w średnią kostkę. Seler naciowy obrać z włókien i pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki umieścić w miseczce, polać sosem i delikatnie wymieszać, by nie rozgnieść kawałków dyni. Odstawić 30 minut. Podawać z razowym pieczywem. * MUSZTARDOWY VINAIGRETTE 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli (soczewicę gotowałam bez soli) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka domowej musztardy lub Dijon Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji. Przepis w całości z bloga http://swojskozfasolka.blogspot.com/ |