NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » TWAROGOWY SEREK DO SMAROWANIA

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

Twarogowy serek do smarowania

  
Ryszan
27.09.2014 13:55:12
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Łódź

Posty: 3462 #1951614
Od: 2014-7-19
Beatko ja też tak robie twarożek,tylko ja wlewam rozmącone mleko do gorącego słodkiego.Potwierdzam ,to jest super delikatny i pyszny twarożek.mniam..lol
_________________
Ania
Moja działka
  
Electra25.04.2024 23:21:13
poziom 5

oczka
  
MalaMi
27.09.2014 18:05:57
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #1951766
Od: 2014-9-1
Ja ogrzewam na wolnym ogniu zsiadłe mleko, do momentu aż zacznie parzyć w palec.zostawiam do przestygnięcia, odcedzam i gotowe.Czasem odciskam go w prasce do sera (autorstwa pradziadka męża) i mam biały ser do krojenia na kanapki lub na pierogi aniołek
Robił ktoś może serek topiony z takiego twarogu?
  
EwkaEs
27.09.2014 19:05:40
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: południe kraju

Posty: 148 #1951789
Od: 2014-7-14
Robiłam lata temu,najpierw musiał w chłodzie spiżarki zgliwieć.
  
leszczyna
27.09.2014 21:13:40
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Posty: 217 #1951861
Od: 2014-7-21
TOMASZKOWA....ja jeszcze nieraz robię taki serek smażony.....

jak mi się podstarzeje biały ser wsypuję do niego nieco sody oczyszczonej, zostawiam na dwa dni i on się ślimaczy....następnie na patelnię masełko do niego ześlimaczały ser i smażę, na koniec dodaję żółtko i w zależności od smaku....koperek, kminek, drobno pokrojoną szyneczkę....co kto lubi...
  
MalaMi
28.09.2014 20:27:58
Grupa: Użytkownik

Posty: 15 #1952244
Od: 2014-9-1
Tomaszkowa twojego sposobu jeszcze nie próbowałam, ale już niedługo sprawdzę.
Jeżeli ogrzewany twaróg wychodzi Ci gumiasty , to znaczy zę mleko za słabo się zsiadło i za szybko ogrzało.Bardzo ważne jest żeby mleko było mocno kanciaste i grzało się wolno.Ogrzewam tak dziennie 20 litrów mleka bardzo szczęśliwy
  
EwkaEs
29.09.2014 12:26:16
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: południe kraju

Posty: 148 #1952497
Od: 2014-7-14
Tomaszkowa-jak mi serek się postarzał w chłodzie komórki to kroiłam go na plasterki i smażyłam na maśle mieszając drewnianą łyżką,nie dodawałam sody.I musiał to być prawdziwy wiejski ser!
  
EwkaEs
29.09.2014 12:27:05
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: południe kraju

Posty: 148 #1952498
Od: 2014-7-14
Naturalnie dodawałam całe surowe jajko,też wiejskie.
  
Roma
02.10.2014 20:31:12
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja:: Kociewie

Posty: 80 #1954537
Od: 2014-7-27


Ilość edycji wpisu: 2
Mam stały dostęp do mleka i twarożki robię prawie co tydzień a robię to tak:

Zsiadłe mleko podgrzewam w temp.37-40 stopni przez około 30 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu,następnie zdejmuję z ognia i po wystudzeniu delikatnie wylewam na sito i zostawiam na kilka godzin.(Aby otrzymać 500gr twarogu potrzebuję 5 litrów mleka,uprzednio zbieram z niego śmietanę.) Po tym czasie zabieram się za przygotowanie sera

Produkty:
30 gram masła
500 gr twarogu półtłustego lub tłustego
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem
Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa.
Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku lub innych dodatków według uznania
Ot i cała tajemnica sera smażonego wesoły
smacznego
  
Electra25.04.2024 23:21:13
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POTRAWY Z MĄKI, KASZ I NABIAŁU » TWAROGOWY SEREK DO SMAROWANIA

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny