| |
Ryszan | 27.09.2014 13:55:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Łódź
Posty: 3462 #1951614 Od: 2014-7-19
| Beatko ja też tak robie twarożek,tylko ja wlewam rozmącone mleko do gorącego słodkiego.Potwierdzam ,to jest super delikatny i pyszny twarożek.mniam.. _________________ Ania Moja działka |
| |
Electra | 25.04.2024 23:21:13 |
|
|
| |
MalaMi | 27.09.2014 18:05:57 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #1951766 Od: 2014-9-1
| Ja ogrzewam na wolnym ogniu zsiadłe mleko, do momentu aż zacznie parzyć w palec.zostawiam do przestygnięcia, odcedzam i gotowe.Czasem odciskam go w prasce do sera (autorstwa pradziadka męża) i mam biały ser do krojenia na kanapki lub na pierogi Robił ktoś może serek topiony z takiego twarogu? |
| |
EwkaEs | 27.09.2014 19:05:40 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1951789 Od: 2014-7-14
| Robiłam lata temu,najpierw musiał w chłodzie spiżarki zgliwieć. |
| |
leszczyna | 27.09.2014 21:13:40 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 217 #1951861 Od: 2014-7-21
| TOMASZKOWA....ja jeszcze nieraz robię taki serek smażony.....
jak mi się podstarzeje biały ser wsypuję do niego nieco sody oczyszczonej, zostawiam na dwa dni i on się ślimaczy....następnie na patelnię masełko do niego ześlimaczały ser i smażę, na koniec dodaję żółtko i w zależności od smaku....koperek, kminek, drobno pokrojoną szyneczkę....co kto lubi... |
| |
MalaMi | 28.09.2014 20:27:58 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 15 #1952244 Od: 2014-9-1
| Tomaszkowa twojego sposobu jeszcze nie próbowałam, ale już niedługo sprawdzę. Jeżeli ogrzewany twaróg wychodzi Ci gumiasty , to znaczy zę mleko za słabo się zsiadło i za szybko ogrzało.Bardzo ważne jest żeby mleko było mocno kanciaste i grzało się wolno.Ogrzewam tak dziennie 20 litrów mleka |
| |
EwkaEs | 29.09.2014 12:26:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1952497 Od: 2014-7-14
| Tomaszkowa-jak mi serek się postarzał w chłodzie komórki to kroiłam go na plasterki i smażyłam na maśle mieszając drewnianą łyżką,nie dodawałam sody.I musiał to być prawdziwy wiejski ser! |
| |
EwkaEs | 29.09.2014 12:27:05 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: południe kraju
Posty: 148 #1952498 Od: 2014-7-14
| Naturalnie dodawałam całe surowe jajko,też wiejskie. |
| |
Roma | 02.10.2014 20:31:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Kociewie
Posty: 80 #1954537 Od: 2014-7-27
Ilość edycji wpisu: 2 | Mam stały dostęp do mleka i twarożki robię prawie co tydzień a robię to tak:
Zsiadłe mleko podgrzewam w temp.37-40 stopni przez około 30 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu,następnie zdejmuję z ognia i po wystudzeniu delikatnie wylewam na sito i zostawiam na kilka godzin.(Aby otrzymać 500gr twarogu potrzebuję 5 litrów mleka,uprzednio zbieram z niego śmietanę.) Po tym czasie zabieram się za przygotowanie sera
Produkty: 30 gram masła 500 gr twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa. Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku lub innych dodatków według uznania Ot i cała tajemnica sera smażonego smacznego |
| |
Electra | 25.04.2024 23:21:13 |
|
|