Twarogowy serek do smarowania |
Mam stały dostęp do mleka i twarożki robię prawie co tydzień a robię to tak: Zsiadłe mleko podgrzewam w temp.37-40 stopni przez około 30 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu,następnie zdejmuję z ognia i po wystudzeniu delikatnie wylewam na sito i zostawiam na kilka godzin.(Aby otrzymać 500gr twarogu potrzebuję 5 litrów mleka,uprzednio zbieram z niego śmietanę.) Po tym czasie zabieram się za przygotowanie sera Produkty: 30 gram masła 500 gr twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka gęstej śmietany 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa. Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku lub innych dodatków według uznania Ot i cała tajemnica sera smażonego smacznego |