Twarogowy serek do smarowania
Mam stały dostęp do mleka i twarożki robię prawie co tydzień a robię to tak:

Zsiadłe mleko podgrzewam w temp.37-40 stopni przez około 30 minut delikatnie mieszając od czasu do czasu,następnie zdejmuję z ognia i po wystudzeniu delikatnie wylewam na sito i zostawiam na kilka godzin.(Aby otrzymać 500gr twarogu potrzebuję 5 litrów mleka,uprzednio zbieram z niego śmietanę.) Po tym czasie zabieram się za przygotowanie sera

Produkty:
30 gram masła
500 gr twarogu półtłustego lub tłustego
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wkładamy do mniejszego garnka rozdrabniamy przez kilka sekund blenderem
Garnek wkładamy do większego garnka z gorącą wodą (prawie wrzącą)stawiamy na bardzo małym ogniu i mieszając gotujemy ok 10-12 minut aż wszystko się roztopi i będzie jednolita masa.
Pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę kminku lub innych dodatków według uznania
Ot i cała tajemnica sera smażonego wesoły
smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM