|   |   | 
| MaGorzatka | 01.10.2014 08:43:56   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1953559 Od: 2014-7-13
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | To kolejny hit mojego świątecznego stołu ze słodkościami.
  Ciasto: ½ kg mąki 4 żółtka szczypta soli 25 dag masła konfitura agrestowa (do przełożenia) Posiekać ciasto i szybko zagnieść (jeśli nie chce się zagnieść, można dodać jeszcze jedno żółtko – ale powinny wystarczyć 4). Zostawić ciasto w chłodnym miejscu na 3-4 godziny (można na całą noc, ale później musi trochę roztajać). Rozwałkować na grubość 3-4 mm – ciasto musi być sztywne, nie miękkie. Ułożyć na deseczce krążki wycięte kieliszkiem do wódki.
  Lukier: 1 białko 12 dag cukru pudru Białko utrzeć z cukrem pudrem. jak już nie będzie się lało, to smarować surowe ciasteczka nożem i piec na złoty kolor w dobrze ciepłym piecu, na blasze podsypanej krupczatką. 
  Łączyć po dwa ciasteczka, smarując środek konfiturą agrestową. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| Electra | 04.11.2025 14:28:05 | 
 
 
   | 
			
			
		  | 
|   |   | 
| MaGorzatka | 01.10.2014 23:13:32   | 
 
 
  
  Grupa: Moderator
  Lokalizacja:: Pomorze
  Posty: 3845 #1954049 Od: 2014-7-13
 
  Ilość edycji wpisu: 1 | Beatko - bo to jest proste   Pewnie, że mogą być inne konfitury, ale powinny być kwaśne. Ja robiłam też z takimi z czarnej porzeczki i było OK. _________________ Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
  Obrazki z Gospodarstwa W moim gospodarstwie (Oaza) Róże z mojej tabelki | 
|   |   | 
| maria | 03.10.2014 19:38:50   | 
 
 
  
  Grupa: Użytkownik
  Lokalizacja:: śląsk
  Posty: 2001 #1955089 Od: 2014-7-13
  | mam identyczny przepis od mojej juz nieżyjącej Teściowej pod nazwą Ciastka z pianką  zapomniałam o nich ,  dzięki za przypomnienie   tez zawsze przekładałam kwaśnym dżemem , mi najbardziej smakuje z wiśniowym  _________________ Moja wymarzona działka |