Kruche ciasteczka CAŁUSKI mojej Babci
To kolejny hit mojego świątecznego stołu ze słodkościami.

Ciasto:
½ kg mąki
4 żółtka
szczypta soli
25 dag masła
konfitura agrestowa (do przełożenia)
Posiekać ciasto i szybko zagnieść (jeśli nie chce się zagnieść, można dodać jeszcze jedno żółtko – ale powinny wystarczyć 4). Zostawić ciasto w chłodnym miejscu na 3-4 godziny (można na całą noc, ale później musi trochę roztajać). Rozwałkować na grubość 3-4 mm – ciasto musi być sztywne, nie miękkie. Ułożyć na deseczce krążki wycięte kieliszkiem do wódki.

Lukier:
1 białko
12 dag cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem. jak już nie będzie się lało, to smarować surowe ciasteczka nożem i piec na złoty kolor w dobrze ciepłym piecu, na blasze podsypanej krupczatką.

Łączyć po dwa ciasteczka, smarując środek konfiturą agrestową.


  PRZEJDŹ NA FORUM