| |
maliola | 20.08.2015 09:03:49 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2160898 Od: 2014-7-16
| Ciasto półkruche z posypką
150 g masła 150 g cukru Cukier waniliowy – utrzeć razem dodając po jednym jajku 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 250 g mąki
Posypka: 175 dkg mąki 100 g masła 100 g cukru
Doskonałe z jagodami, śliwkami i innymi owocami sezonowymi. Bardzo szybko i łatwo się robi. SMACZNEGO! _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
Electra | 25.04.2024 09:05:13 |
|
|
| |
Daria_Eliza | 20.08.2015 10:19:00 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2160923 Od: 2015-1-23
| Ola, proszę napisz coś więcej, jak robić to ciasto - bo ja go na oczy nie widziałam i nie bardzo się domyślam, poza tym, że składniki na posypkę trzeba utrzeć szybko razem i dać na wierzch, ale reszta? Ile czasu się to piecze? Owoce daje się na wierzch po upieczeniu? _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |
| |
maliola | 20.08.2015 11:08:17 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Śląsk
Posty: 1599 #2160950 Od: 2014-7-16
| Daria, robisz oddzielnie ciasto z pierwszej części składników - można mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo jajka, wygląda jakby się zwarzyło ale jest OK, jak dodasz mąki to się zrobi gładka nie za rzadka masa. To na wytłuszczoną blaszkę na to dowolne owoce - najlepiej sprawdzają się jagody, ale inne też mogą być. Potem robisz posypkę nie jest jej dużo więc rozkładam ją albo drobiąc na owocach albo na grubej tarce. Zapiekam wszystko razem tak ok. 30-40 minut aż się zarumieni. _________________ Pozdrawiam Ola
Ogrodowe marzenia Malioli :)
|
| |
Daria_Eliza | 20.08.2015 11:39:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja:: Małopolska
Posty: 1391 #2160967 Od: 2015-1-23
| Aha, to wszytko już jasne. Dzięki. _________________ Pozdrawiam, Daria Kiedy zakwitną piwonie Ucieczka z Krakowa --- początki |