Surówka z czerwonej kapusty
Czerwoną kapustę poszatkować na drobniutkie paseczki lub zemleć w maszynce do warzyw na średnie wiórki (takie jak warzywa na zupę). Ja mielę. Posolić, wydusić i zostawić na godzinę do zmacerowania mieszając w tym czasie i ugniatając ze trzy razy. Dodać śmietanę i musztardę (ja dodaję sarepską Rolewskiego ale to tylko wtedy, gdy skończy mi się musztarda szafranowa, którą R. kupuje w Legnicy od zaprzyjaźnionego wytwórcy). Dodawanie musztardy rozpoczynam od dwóch łyżeczek później dodaję więcej jeśli jeszcze potrzeba bo jej ilość zależy od ilości kapusty. Trzeba próbować. Musztarda daje dość ostry smak i powinien być on wyczuwalny ale też nie może dominować.
Surówkę tę robię zawsze wtedy, gdy potrzebuję mieć obiad przygotowany na następny dzień bo doskonale znosi przechowywanie przez 2-3 dni a nawet jest lepsza niż w dniu przyrządzenia.
Zamiast musztardy można użyć chrzanu.


  PRZEJDŹ NA FORUM