Surówka z buraków
Zuziu świetna ta surówka. Troszkę ją zmodyfikowałam bo dodałam zamiast całych ziaren słonecznika mieloną mieszankę różnych pesteczek i orzeszków, oraz zamiast octu winnego odrobinę zalewy z ogórków konserwowych. Na drugi dzień troszkę mi zostało to dodałam pół cebuli i pół jabłka, też było dobre.

Znalazłam w swoich przepisach co prawda sałatkę ale z też buraków i kaszy jaglanej.
• ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (lub więcej – wedle potrzeby),
• 2-3 buraki upieczone w piekarniku np. poprzedniego dnia (lub więcej – proporcjonalnie do kaszy),
• ok. 0,5 szklanki pestek słonecznika (lub więcej – proporcjonalnie),
• 2 małe cebule,
• zioła i przyprawy: lubczyk, świeża natka pietruszki, sól himalajska lub morska, czosnek niedźwiedzi,
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Buraki upieczone uprzedniego dnia trzemy na tarce (duże oczka). Cebulę kroimy i szklimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Dodajemy kaszę jaglaną, starte buraki, przyprawy (oprócz soli i natki pietruszki). Na samym końcu dodajemy sól i posiekaną zieloną pietruszkę. Jemy i cieszymy się z tego, że zdrowe gotowanie wcale nie zajmuje całego dnia. ;-)

To przepis dla tych co nie mogą surowizny, ja wolę surową cebulę, reszta jak w przepisie.


  PRZEJDŹ NA FORUM