Rozmowy przy kawie (36)
Jeśli chcecie uruchomić dużą produkcję, to powiem, że nie wiem, co na początek jest niezbędne. Ja robię co tydzień z 5 l mleka, tak na potrzeby moje i mamy. Twaróg bez podpuszczki robiłam latem, taki ze zsiadłego mleka, podgrzewałam je tylko i odcedzałam.Teraz u mnie mleko się nie zsiądzie, bo nie mam wystarczająco ciepło w domu, a jak za długo się zsiada, to nie jest dobre. Podpuszczkę najtańszą kupiłam w Obi - za ok. 7 zł. To jest porcja na jakieś chyba 1000 l czy coś. W Obi też kupiłam dwie okrągłe foremki za ok. 6 zł/szt. Z tych 5 l wychodzą mi te dwie foremki + jeszcze jeden serek, np. robiony na sitku. Nie chcę tu zaśmiecać wątku, ale ser robię bardzo podobnie, jak to jest podane w naszym wątku kuchennym, tylko przestałam go odciskać - odcieka sam. Dokładny przepis jest też podany na tej podpuszczce z Obi. Piszę o Obi, bo w internecie są dużo droższe + koszt przesyłki dodatkowo. Wychodzi coś jak koryciński, ew. bliżej fety, jeśli da się mocniejszą solankę i bardziej rozdrobni skrzep. Raz nawet pokusiłam się o taki ziarnisty, ale trzeba go zalewać słodką śmietanką i dużo jej wypija. Ale, jak już pisałam, to czysta amatorszczyzna na potrzeby domowe.aniołek


  PRZEJDŹ NA FORUM