Rozmowy przy kawie (32) |
mariaewa pisze: Fakt, kuchnię mam w podziemiach, jest niższa niż pomieszczenia na górze, czasami otwarte okno i drzwi powodują przeciąg gaszący płomień, może być więc " niedotleniona " mimo wyciągu. Marysiuewo toż to zabójstwo. Nie wolno używać kuchni na propan-butan poniżej terenu ziemi, bo on cięższy od powietrza i każda ilość, która się "ulotni" (np. niespalona) snuje sie po ziemi i może grozić wybuchem. Pomieszczenie z butla musi byc dobrze wentylowane. We wszystkich pomieszczeniach gdzie sa: butla, przewody gazowe, odbiory gazu (np kuchenka) tuz przy podlodze najlepiej zainstalowac wykrywacz gazu - odwrotnie jak przy gazie ziemnym. Gaz PB jest bardzo "wredny" - jesli w pomieszczeniu nie ma ruchu powietrza a bedzie maly wyciek to na wysokosci nosa nic nie bedzie czuc, a na podlodze bedzie juz mieszanka wybuchowa. Prawo zabrania instalowac urzadzenia na gaz PB w piwnicach i innych pomieszczeniach ponizej poziomu terenu, i tez w pomieszczeniach posiadajacych wpusty podlogowe gdyz taki gaz moze przejsc do kanalizacji (gdy wyparuje woda z syfonu wpustu), w tej kanalizacji moze nastapic wybuch (np od wrzuconego do kratki na ulicy nioedopalka) |