Jesienna tarta
Składniki: Ciasto kruche (przepis na kruche ciasto z "Kurcze pieczone"): ◾250 g mąki pszennej ◾szczyptę soli ◾125 g zimnego masła ◾łyżkę oleju oleju ◾ok. 1/4 szklanki wody
Masło pokroić w kosteczkę i przesiekać nożem z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolita masę. Uformować kulę, owinąć ją folią i umieścić na 1/2h w lodówce.
Nadzienie: 3 gruszki (konferencja)i 3 jabłka (złota reneta)pokroić w kosteczkę 1 cukier waniliowy (zasypać nim owoce) łyżeczka soku z cytryny (skropić owoce, by nie ściemniały) konfitura z borówki (mały słoiczek)
Kruszonka 50g masła 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru (dałam brązowy) 1/2 szkl płatków (dałam mieszane owsiane, orkiszowe, jęczmienne, słonecznik, rodzynki- ze słoja mieszanki śniadaniowej do jogurtu) 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania: 1.Kruche ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce (wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką) o średnicy 24-26cm. Wykleić ciastem także brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem 15minut. 2.Na podpieczony spód równomiernie rozłożyć owoce, a następnie borówki. Całość piec jeszcze 10 minut. 3. Na koniec całość posypać kruszonką i piec ok. 15 minut.
Smacznego.
|