Jesienna tarta z jabłkami, gruszkami (i borówką)
Jesienna tarta

Składniki:
Ciasto kruche (przepis na kruche ciasto z "Kurcze pieczone"):
◾250 g mąki pszennej
◾szczyptę soli
◾125 g zimnego masła
◾łyżkę oleju oleju
◾ok. 1/4 szklanki wody

Masło pokroić w kosteczkę i przesiekać nożem z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolita masę. Uformować kulę, owinąć ją folią i umieścić na 1/2h w lodówce.

Nadzienie:
3 gruszki (konferencja)i 3 jabłka (złota reneta)pokroić w kosteczkę
1 cukier waniliowy (zasypać nim owoce)
łyżeczka soku z cytryny (skropić owoce, by nie ściemniały)
konfitura z borówki (mały słoiczek)

Kruszonka
50g masła
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru (dałam brązowy)
1/2 szkl płatków (dałam mieszane owsiane, orkiszowe, jęczmienne, słonecznik, rodzynki- ze słoja mieszanki śniadaniowej do jogurtu)
1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:
1.Kruche ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce (wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką) o średnicy 24-26cm.
Wykleić ciastem także brzegi.
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem 15minut.
2.Na podpieczony spód równomiernie rozłożyć owoce, a następnie borówki.
Całość piec jeszcze 10 minut.
3. Na koniec całość posypać kruszonką i piec ok. 15 minut.



Smacznego.





  PRZEJDŹ NA FORUM