Nalewka jarzębinowa |
Przepis W. na nalewkę jarzębinową wygląda tak: Dojrzałe, opłukane owoce jarzębiny przemrażamy z zamrażalniku. Następnie przelewamy wrzątkiem. W żaroodpornym naczyniu podpiekamy owoce w piekarniku. Powinny być takie podsuszone, przymarszczone. Wsypujemy je do słoja i zalewamy 60-70% alkoholem tak, aby owoce były całkowicie przykryte. Stoi to wszystko w ciemnym, ciepłym miejscu około 3 miesiące. od czasu do czasu słojem potrząsamy. Następnie zlewamy płyn z owoców i przechowujemy w zamykanym naczyniu. Na owoce nasypujemy cukier. Będzie on wchłaniał resztki alkoholu pozostałe w owocach, zatem trzeba patrzeć, czy cukier nie "zniknął" po pewnym czasie. Wtedy trzeba go sukcesywnie dosypywać. Wreszcie zlewamy to, co powstało w słoju z owocami i łączymy z wcześniej zlanym alkoholem w dowolnych proporcjach. Nalewka wychodzi wytrawna, ale oczywiście jak kto lubi, można dodać składniki typu miód czy więcej cukru, żeby ją nieco osłodzić. Filtrujemy płyn i zlewamy do butelek. Zakręcamy i odstawiamy, aby smak się przegryzł i utrwalił. Im dłużej tym lepiej. Ta zasada obowiązuje zresztą przy większości nalewek Działa leczniczo na schorzenia dróg moczowych (odkażająco), ma działanie wzmacniające ściany naczyń krwionośnych oraz przy zaburzeniach trawienia. |