Najprostszy przepis na sos serowy.
W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuszczam ok . 4 łyżeczek masła.
Dodaję ok. dwie łyżki mąki, i energicznie mieszam
Jest to zwyczajna zasmażka, czekam, aż odrobinę się przyrumieni.
Ciągle mieszając, dodaję partiami ok. 2 szklanki mleka.
Czekam, aż lekko zgęstnieje.
Pora na przyprawy: z solą ostrożnie, żółty ser potrafi być mocno słony, ale odrobina startej gałki muszkatołowej, czy przyprawa prowansalska, wskazana.
Ciągle mieszając dodaję partiami, czekając, aż dobrze się rozpuści ok. 20 dkg. startego, żółtego sera.
Ja dodaję Złoty Mazur, ma czysty, mało, sorry, skarpetowy zapach.
Nadal mieszam , do uzyskania jednolitej konsystencji.
Prócz makaronu razowego, batatów czy ryżu , zalewam nim ugotowane brokuły.
Sos jest ciężki, kaloryczny, a dla osób z alergiami pokarmowymi , brokuły i żółty ser mogą stanowić ryzykowne połączenie.


  PRZEJDŹ NA FORUM